Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ο Επαγγελματικός τίτλος των Πτυχιούχων Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε.



Ο Επαγγελματικός τίτλος των Πτυχιούχων Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε.

Για τα Τ.Ε.Ι. και τους αποφοίτους τους , υπάρχει για το κάθε τμήμα το π.δ.(προεδρικό διάταγμα) που ορίζει τον πτυχιούχο (για όσα Τμήματα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα), και όχι τον προσδιορισμό Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) , το ‘’Γεωπόνος Τ.Ε. ή Γεωτεχνικός Τ.Ε.’’ είναι η άσκηση επαγγέλματος, άλλωστε σε καμία ανωτάτη σχολή το πτυχίο δεν γράφει αναγγελία επαγγέλματος.

Όλα τα πτυχία Α.Ε.Ι. αναγράφουν ότι ο ‘’……’’ καθ ομολογείται πτυχιούχος ‘’……’’ επιστημών , π.χ. ‘’πτυχιούχος γεωπονικών επιστημών’’, ‘’βιολογίας’’ κ.λ.π.

Το ίδιο αναγράφεται στα Τ.Ε.Ι. γράφει το π.δ. ότι ο ‘’…….’’ καθίσταται πτυχιούχος του τμήματος ‘’…..’’ της σχολής ‘’…..’’, πουθενά δε γράφει ότι ονομάζεται ‘’τεχνολόγος γεωπονίας’’ η ‘’τε γεωπόνος’’ ή ‘’τεχνολόγος φυτικής παραγωγής’’.

Οι ονομασίες ‘’Πτυχιούχος Τεχνολογίας Γεωπονίας’’, ‘’Τεχνολόγος Φυτικής Παραγωγής’’, ‘’Τεχνολόγος’’, κ.α. είναι συντεχνιακές εφευρέσεις και αποτέλεσμα της σιωπηρής σύμπραξης των επιμελητηρίων με τους Π.Ε. καθηγητές των πρώην ΤΕΙ και μελών τους, που σήμερα είναι μέλη Δ.Ε.Π. των ‘’Πρώην ΤΕΙ και Νυν Νέων Πανεπιστημίων’’ , που δυστυχώς με την συμμετοχή και της πολιτείας από την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. μέχρι και την κατάργησή τους ,δεν ήθελαν στους αποφοίτους τους, να τους αποδώσουν την πραγματική ακαδημαϊκή τους ταυτότητα .

Τα Τ.Ε.Ι. ήταν Α.Ε.Ι. και ο σωστός επαγγελματικός όρος και η απόδοση επαγγέλματος για τους Πτυχιούχους Γεωπονικών – Γεωτεχνικών Σχολών των Τ.Ε.Ι. είναι Τ.Ε. Γεωπόνος και Τ.Ε. Γεωτεχνικός για όλες τις σχετικές σχολές με προσδιορισμό του Τμήματος αποφοίτησης .

π.χ. Γεωπόνος Τ.Ε. – Τμήματος Φυτικής Παραγωγής.

zougla.gr

 

Επιστολή της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. σε Υπ.Α.Α.Τ. & ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την επιμελητηριακή εκπροσώπηση των Γεωπόνων Τ.Ε.

 


Επιστολή της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. σε Υπ.Α.Α.Τ. & ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την επιμελητηριακή εκπροσώπηση των Γεωπόνων Τ.Ε.

Αναλυτικά η επιστολή προς Υπ.Α.Α.Τ. & ΓΕΩΤ.Ε.Ε. :

 

Θέμα: Επιστολή της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ για την ισότιμη ένταξη των Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε. στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.,

Με την παρούσα επιστολή , σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ισότιμης ένταξης των Πτυχιούχων Γεωπόνων -Γεωτεχνικών Τ.Ε. στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. , και το ίδιο καλούμε να γίνει και από το Επιμελητήριο.

Αναμένουμε την τοποθέτηση τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το οποίο είναι η επιβλέπουσα αρχή του Επιμελητηρίου και το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις , άλλα και την επίσημη τοποθέτηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επί της προτάσεως μας

Υπενθυμίζουμε ότι:

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι σύμβουλος της Κυβέρνησης στα γεωτεχνικά θέματα καθώς παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων και για μελέτες που αναφέρονται σε θέματα γεωπονικά, δασοπονικά, ζωοτεχνικά, κτηνιατρικά, ιχθυοπονικά και γεωλογικά.

Η μη ένταξή μας ως Πτυχιούχοι Γεωτεχνικοί Τ.Ε. στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θέτει ευθέως ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και θίγει τον πυρήνα του κατοχυρωμένου με το άρθ. 5§1 του Συντάγματος δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, αφού η επιμελητηριακή μας εκπροσώπηση προασπίζει την επαγγελματική μας δραστηριότητα.

Με την προτεινόμενη ισότιμη ένταξη μας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. :

Ενοποιείται ο γεωτεχνικός κλάδος στο σύνολο του.

Ισχυροποιείται το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη και ενδυναμώνονται τα οικονομικά του

Τακτοποιείται οριστικά και αμετάκλητα το πάγιο αίτημα των Γεωπόνων/Γεωτεχνικών Τ.Ε. περί της θεσμοθετημένης επιμελητηριακής τους εκπροσώπησης :

σε Ενιαίο Μητρώο

με Δικαίωμα Εκλέγειν & Εκλέγεσθαι ,

και με την Ισότιμη Συμμετοχή τους στα διάφορα όργανα και επιτροπές του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος οι Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί Τ.Ε.

Το επιμελητήριο λειτουργεί ως ο επιστημονικός και θεσμοθετημένος φορέας του κράτους για το σύνολο των Γεωτεχνικών και υλοποιείται οριστικά το αίτημα πολλών γεωτεχνικών για ένα επάγγελμα και ένα επιμελητήριο για τους Γεωπόνους (Π.Ε.) & (Τ.Ε.)

Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι., επομένως και των Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν παρακολουθήσει βασικές τετραετείς σπουδές στο επιστημονικό τους πεδίο, λαμβάνοντας υψηλού επιπέδου επιστημονική και τεχνολογική γνώση, και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν για μεταπτυχιακές σπουδές σε επίπεδο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης και Διδακτορικού Διπλώματος

Η Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. ο επίσημος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των Γεωτεχνικών - Γεωπόνων Τ.Ε. εάν και εφόσον επιτευχθεί η ισότιμη ένταξη μας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα συνεχίσει την δραστηριότητα της και την λειτουργία ως συμβουλευτικός και συνδετικός φορέας των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε. προς το επιμελητήριο, όπως λειτουργούν και οι άλλες γεωπονικές και γεωτεχνικές ενώσεις, σύλλογοι και σωματεία (π.χ. Π.Ο.Σ.Γ., Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ., Π.Ε.Κ.Δ.Υ., Γεωπονικοί Σύλλογοι, κλπ).

Επειδή πρέπει να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα της ισότιμης επιμελητηριακής εκπροσώπησης μας και να ενοποιηθεί ο γεωτεχνικός κλάδος στο σύνολο του, σας καλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό, οριστικά και όχι ‘’προσχηματικά’’ και αόριστα, με ΝΑΙ ή ΟΧΙ , προκειμένου και εμείς ως Ένωση να κινηθούμε ανάλογα με την τελική σας τοποθέτηση στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατέψουμε τα μέλη μας και τους συνάδελφους Γεωπόνους Τ.Ε. στο σύνολο τους επί του συγκεκριμένου αιτήματος μας.

Αναμένουμε για την άμεση απάντηση και τοποθέτηση σας επί της προτάσεως μας το ταχύτερο δυνατό.

 

Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Αθήνα, 22/10/2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.

 

ΠΕΠΤΕΓ ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

 

ΣΥΝ: Συνάντηση ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη με εκπροσώπους της Π.Ε.Π.Τε.Γ. (Δελτία Τύπου) ... της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Π.Ε.Π.Τε.Γ.) είχε την Τρίτη (23/7/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

 

pepteg.gr

Ανακοίνωση της Πρότασης για την Αντιστοίχιση Πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα Πτυχία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων



 

Η Πρόταση Επιστημονικών Ενώσεων και Φορέων Αποφοίτων και Φοιτητών Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για την Αντιστοίχιση Πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα Πτυχία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.



ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ THN ΑΝΤΙΣΤΟΙΧIΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ Τ.Ε.Ι. ΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Η κατάργηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) της χώρας δημιούργησε δυσεπίλυτα προβλήματα στους απόφοιτους και τους φοιτητές των καταργηθέντων τμημάτων. Τα προβλήματα αυτά προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα, όπως συσσωρεύτηκαν διαχρονικά εξαιτίας των παραλείψεων και των δισταγμών των κυβερνήσεων, από την ίδρυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) έως σήμερα.

Το σύνολο των προβλημάτων οδήγησε στη σημερινή συνεργασία σχεδόν του συνόλου των Επιστημονικών Ενώσεων, Συλλόγων Αποφοίτων και Φοιτητικών Συλλόγων Τεχνολογικού Τομέα. Ο μοναδικός στόχος της συνέργιας αυτής είναι η αυτοδίκαιη σύνδεση των Πτυχιούχων των καταργηθέντων Ιδρυμάτων και Τμημάτων του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.) με τα Πανεπιστήμια και Πανεπιστημιακά Τμήματα, ίδιου, όμοιου, συναφούς ή σχετικού επιστημονικού πεδίου, όπως ακριβώς έχει συμβεί στο παρελθόν σε όμοιες ή και αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ιστορική αναδρομή

Οι αλλεπάλληλες μετονομασίες Τμημάτων Τ.Ε.Ι., που έλαβαν χώρα σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης του επιστημονικού πεδίου που θεράπευαν, οδήγησαν σε προβλήματα μη αντιστοίχισης των υφιστάμενων επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μετονομασθέντων τμημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, - αν και το επιστημονικό αντικείμενο ήταν σχεδόν το ίδιο - η μεταβολή της ονομασίας από την Πολιτεία, με ή χωρίς την πρόταση του οικείου Τμήματος, δεν προέβλεψε την ομαλή μετάβαση και τη σύνδεση με τα δεδομένα επαγγελματικά δικαιώματα της προηγούμενης ονομασίας του Τμήματος (μεταβατικές διατάξεις).

Η κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα (εκτός Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) μετά το 2018, οδήγησε στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων που απορρόφησαν το επιστημονικό πεδίο των καταργηθέντων Τεχνολογικών Τμημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάργηση αφορούσε Τμήματα Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα και η ίδρυση αφορούσε Τμήματα Α.Ε.Ι. Πανεπιστημιακού Τομέα.

Η περίπτωση αυτή είναι απολύτως ταυτόσημη με την περίπτωση των Σχολών «Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών» (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), «Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά» (Α.Β.Σ.Π.), «Πανελλήνιου Συνδέσμου Προσωπικού Ελιγμών» (Π.Σ.Π.Ε.), «Χαροκόπεια Σχολή Οικιακής Οικονομίας» (ΧΑ.Σ.Ο.Ο.), «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή» (Α.Γ.Σ.) και «Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών» (Α.Γ.Σ.Α.) της δεκαετίας 1980 που εντάχθηκαν στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, Ιδρύματα και Σχολές Α.Ε.Ι. μη πανεπιστημιακές, μετατράπηκαν σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με ανάλογη διάρθρωση. Οι απόφοιτοι και οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργήθηκαν ακολούθησαν με νομοθετικές ρυθμίσεις (μεταβατικές διατάξεις και Προεδρικά Διατάγματα) τα νέα Τμήματα στα Ιδρύματα που δημιουργήθηκαν, χωρίς εμπόδια.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και ανακατατάξεις σπουδών σε σχολές Πανεπιστημίων που από τριετείς έγιναν τετραετείς και αργότερα πενταετείς. Σε κάποιες περιπτώσεις διασπάστηκαν σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία (πολυτεχνικές, γεωπονικές, φυσιογνωστικές) ή μετατράπηκαν από σχολές σε Πανεπιστήμια (γεωπονικές).



Το 1970 με τον Νόμο 652/29-8-70 ιδρύθηκαν Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.) και η Ανωτέρα Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας (Α.Σ.ΤΕ.Γ.), αργότερα το 1977 τα Κ.Α.Τ.Ε. με τον νόμο 576 μετονομάζονται σε Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματική Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) χωρίς σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά τη λειτουργία των διαφόρων σχολών και τμημάτων που ανήκαν στην επαγγελματική εκπαίδευση. Με την κατάργησή τους, οι φοιτητές και απόφοιτοί τους εντάχθηκαν μέσα από νομοθετικά καθορισμένες διαδικασίες, Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) στα νέα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που Ιδρύθηκαν στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση και πλέον θεράπευαν επιστημονικά αντικείμενα.

Καταργήθηκαν οι Εθνικές Ακαδημίες Σωματικής Αγωγής (Ε.Α.Σ.Α.) (τριετούς φοιτήσεως μη ανώτατες) και εντάχθηκαν στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής των Πανεπιστημίων (τετραετούς φοιτήσεως). Η περίπτωση των Ε.Α.Σ.Α. έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενώ στην αρχή ιδρύθηκαν με τριετή διάρκεια και πρόθεση να είναι Α.Ε.Ι., αυτό δεν έγινε δυνατό, καθώς το Σύνταγμα (αρ. 16) ορίζει ότι η Ανώτερη Εκπαίδευση αφορά σε σπουδές έως τρία έτη. Για την περίπτωση των αποφοίτων των Ε.Α.Σ.Α., δικαίως ορίσθηκαν νομοθετικές προϋποθέσεις αναβάθμισης του πτυχίου τους με τα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) των Πανεπιστημίων, μέσα από μικρό αριθμό μαθημάτων που αναφέρθηκαν σαφώς σε νόμο.

Καταργήθηκαν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες διετούς φοίτησης και εντάχθηκαν στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων. Ομοίως, όπως συνέβη με τις σχολές Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής (Ε.Α.Σ.Α.), οι απόφοιτοι Δάσκαλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ορίσθηκε νομοθετικά ότι είχαν την επιλογή να ακολουθήσουν τη διαδικασία αναβάθμισης του πτυχίου τους μέσω σεμιναρίων που θα διοργάνωναν τα νέα Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα. Όπως και συνέβη.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, οι απόφοιτοι που δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την διαδικασία ισοτίμησης του πτυχίου τους με τα Ανώτερα Πανεπιστημιακά Πτυχία, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος τους και είχαν ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα με τα Ανώτερα Πανεπιστημιακά Πτυχία. Επιπρόσθετα, η εμπειρία των συγκεκριμένων αποφοίτων, βοήθησε στην ποιοτική διδασκαλία και εφαρμογή στην πράξη των διδαχθέντων του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και στην ομαλή ένταξη των νέων πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών τμημάτων στο επάγγελμα που αντιπροσωπεύουν.

Σήμερα

Στην περίπτωση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), δε γίνεται αναφορά σε κατώτερες των Πανεπιστημίων Σχολές, αλλά γίνεται αναφορά σε σειρά νόμων, με αναδρομική ισχύ που καμία κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε μέχρι το 2018, σε Ιδρύματα Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα ισότιμα των Πανεπιστημίων και με ρόλο κυρίως την εφαρμοσμένη έρευνα, χωρίς όμως κανένας να απαγορεύει την πραγματοποίηση πρωτογενούς έρευνας.

Τα Τ.Ε.Ι. με τον Ν.2916 αναδρομικά αναγνωρίστηκαν ως Α.Ε.Ι., καθώς όλα τα Τμήματα κάλυπταν σπουδές διάρκειας 7 – 8 εξαμήνων. Όλοι οι απόφοιτοι, από την ίδρυσή τους (Ν.1404/1983) μέχρι και την κατάργησή τους, το 2018, είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε σπουδές επιπέδου δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.

Σήμερα, υπάρχουν απόφοιτοι Τεχνολογικού Τομέα οι οποίοι, έχοντας αποφοιτήσει από το 1983 έως σήμερα, κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, εργάζονται επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ομοίως με τους αποφοίτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Δυστυχώς όμως, η ελληνικής ιδιοσυγκρασίας προκατάληψη, ειδικά για τους εν Ελλάδι αποφοίτους, διατηρεί τον ιδιότυπο ακαδημαϊκό ρατσισμό σε βάρος τους με μισθολογικό ή άλλο κόστος.

Η νομοθεσία που θεσπίστηκε μετά το 2018 οδήγησε στην κατάργηση του Τεχνολογικού τομέα των Α.Ε.Ι.. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η απορρόφηση ή συγχώνευση Τ.Ε.Ι. από Πανεπιστήμια ή η κατάργηση Τ.Ε.Ι. και η ίδρυση Πανεπιστημίου στη θέση τους.

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που αναφέρονται πιο πάνω, οι πτυχιούχοι των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι. δεν «συνδέθηκαν» με τα νέα συναφή ή ομοειδή τμήματα Πανεπιστημίων μέσω μεταβατικών διατάξεων - γεγονός που θα τους έδινε το δικαίωμα να ακολουθήσουν διαδικασίες αντιστοίχισης του ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης πτυχίου τους με πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, κατά προκλητικό και αναίσχυντο τρόπο για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει διέξοδο για τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι., με αποτέλεσμα να τους ωθεί στις κατατακτήριες εξετάσεις ώστε να σπουδάσουν για δεύτερη φορά στις σχολές από τις οποίες αποφοίτησαν. Επιπροσθέτως, επισημαίνεται και η περίπτωση της μη ένταξης των εν ενεργεία φοιτητών Τ.Ε.Ι. που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Ο περιορισμός του μέγιστου χρόνου φοίτησης ν+2 είχε θεσπιστεί με το Ν.4011, ο νόμος αυτός καταργήθηκε το 2015 για όλους τους εν ενεργεία φοιτητές, αλλά χρησιμοποιήθηκε μόνο για την περίπτωση των εν ενεργεία φοιτητών Τ.Ε.Ι. όταν καταργήθηκαν τα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Πειραιά και μετέπειτα στις περιπτώσεις κατάργησης Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ώστε να μην υπάρξει αυτόματη σύνδεση με τα νεοϊδρυθέντα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Παράλληλα, ενώ όλα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα ουσιαστικά καταργήθηκαν μετά το 2018, η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), παρέμεινε έως σήμερα και αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα Τεχνολογικού Τομέα στην Ελλάδα, το οποίο όμως, παρέχει σπουδές που δεν παρέχουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι :

-Τα Τ.Ε.Ι. με τους Ν.1404, Ν.2916 και μεταγενέστερους, αναγνωρίζονται ως Τριτοβάθμια Ανώτατα Ιδρύματα, ισότιμα των Πανεπιστημίων και εκ της φύσεως τους με την δική τους αποστολή ως Α.Ε.Ι. στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουν,

-Τα Τ.Ε.Ι. καταργήθηκαν ως Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης,

-Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα που Ιδρύθηκαν, θεραπεύουν επιστημονικά πεδία συναφή με των καταργηθέντων τμημάτων Τ.Ε.Ι.,

-Τα Τμήματα Τ.Ε.Ι. ήταν Τμήματα τετραετούς φοίτησης, απέδιδαν πτυχίο επιπέδου 6, ισότιμο των τετραετούς φοίτησης Πανεπιστημιακών Τμημάτων, με προγράμματα σπουδών που αντιστοιχούσαν σε 240 ECTS,

-Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα, δικαιούνται να διασυνδεθούν με την εξελικτική πορεία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τα οποία προέρχονται,

-Οι φοιτητές Τ.Ε.Ι., ανεξαρτήτως έτους σπουδών, δικαιούνται να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως φοιτητές και σπουδαστές σχολών κατώτερων, ανώτερων και ανώτατων που καταργήθηκαν στην δεκαετία του 80’ και μεταγενέστερα και να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα σπουδών των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων,

-Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα, έχουν ακαδημαϊκό δικαίωμα να είναι κάτοχοι Τίτλων Μεταπτυχιακών σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, και Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών Σπουδών, ήδη από την εποχή των πρώτων αποφοίτων μετά το 1988-89,

-Οι Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ ως Απόφοιτοι Πανεπιστημιακού Επιπέδου.

Διεκδικούμε κατά περίπτωση



Α. Αντιστοίχιση πτυχίων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. με πτυχία που χορηγούν τετραετούς φοίτησης Τμήματα Πανεπιστημίων, ως εξής:



Α1. Για τα καταργηθέντα τμήματα Τ.Ε.Ι. τετραετούς φοίτησης με όμοια και προϋπάρχοντα τμήματα Πανεπιστημίου, προτείνεται η αυτόματη αντιστοίχιση των παλαιών τμημάτων Τ.Ε.Ι. με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.

Α2. Για τα καταργηθέντα τμήματα Τ.Ε.Ι. τα οποία διαθέτουν αντίστοιχη ή σχεδόν αντίστοιχη ειδικότητα με νέα τμήματα Πανεπιστημίων, προτείνεται η αυτόματη αντιστοίχιση με τα πτυχία Πανεπιστημίων λαμβάνοντας υπόψη ότι:
τα νέα προγράμματα σπουδών δε διαφοροποιούνται κατά το μέρος των υποχρεωτικών μαθημάτων, παρά μόνο προστίθενται ορισμένα μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά, ενώ ως υποχρεωτικό μάθημα παραμένει τόσο η πτυχιακή εργασία όσο και η πρακτική άσκηση,
η εργασιακή εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τους απόφοιτους στο αντικείμενο σπουδών τους καλύπτει τις όποιες διαφοροποιήσεις μαθημάτων, διαχρονικά, στα προγράμματα σπουδών.

Α3. Εάν υφίσταται καταργηθέν τμήμα Τ.Ε.Ι. που δε διαθέτει ειδικότητα αντίστοιχη ή σχεδόν αντίστοιχη με ένα νέο τμήμα Πανεπιστημίου, τότε προτείνεται να οριστεί ένας μέγιστος αριθμός τεσσάρων (4) εξεταζόμενων μαθημάτων στο πλέον συναφές τμήμα Πανεπιστημίου που έχει δημιουργηθεί, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου αποφοίτου. Τα μαθήματα αυτά θα πραγματοποιούνται με τη μορφή σεμιναρίων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, η διάρκεια ολοκλήρωσης των οποίων θα είναι ελεύθερη, λόγω περιορισμών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως είναι οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, θέματα υγείας και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση κάθε πτυχιούχου. Το αντικείμενο των εξεταζόμενων μαθημάτων θα ορίζεται από τα νέα τμήματα με βάση το πρόγραμμα σπουδών που ήδη έχει παρακολουθήσει ο απόφοιτος. Τα μαθήματα θα εξετάζονται σε διακριτές από τις προβλεπόμενες από το Πανεπιστήμιο εξεταστικές περιόδους.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν οριστεί στα αντίστοιχα Π.Δ. που αφορούν την άσκηση επαγγέλματος από αποφοίτους του τμήματος, καθώς και η διατήρηση της άδειας ή βεβαίωσης ασκήσεως επαγγέλματος ως μία και ενιαία για κάθε νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα. Ταυτόχρονα θεωρείται δεδομένη η βούληση της Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την έκδοση εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πλήθος τμημάτων.

Β. Αντιστοίχιση Τετραετών τμημάτων Τ.Ε.Ι. με Πενταετή τμήματα Πανεπιστημίων

Τμήματα Τ.Ε.Ι. τετραετούς φοίτησης με αντίστοιχο νέο ή προϋπάρχον τμήμα Πανεπιστημίου πενταετούς φοίτησης ως εξής:

Οι Πτυχιούχοι Τεχνολογικού Τομέα τετραετούς φοίτησης θα έχουν τη δυνατότητα αντιστοίχισης του πτυχίου τους με τα Πτυχία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Πενταετούς φοίτησης, ομοειδούς ή συναφούς επιστημονικού πεδίου, με μέγιστο αριθμό εξεταζόμενων μαθημάτων τα έξι (6), χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση, με δωρεάν και εξ αποστάσεως εκπαίδευση σεμιναριακού χαρακτήρα (στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων), ανεξαρτήτως των εξαμήνων σπουδών και χωρίς χρονικό περιθώριο εξέτασής τους και λήψης του νέου πτυχίου, εφόσον υπάρχει πλήρης συνάφεια με την ειδικότητα του πτυχιούχου. Εάν δεν υπάρχει συνάφεια, ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι οκτώ (8), με τους ίδιους όρους παρακολούθησης. Ταυτόχρονα το κάθε ίδρυμα οφείλει να αναγνωρίσει την αποδεδειγμένη εμπειρία, ως προς τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα μαθήματα θα ορίζονται με βάση το πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος που θα επιλέξει ο πτυχιούχος να πραγματοποιήσει τις σπουδές του. Η διαδικασία επιλογής μαθημάτων θα γίνεται μία φορά και εφόσον υπάρξει διάλογος σε επιτροπή που θα ορίζεται από την Σύγκλητο και θα συμμετέχει εκπρόσωπος του φορέα αποφοίτων και θα αφορά όλους τους πτυχιούχους που θα επιλέξουν το ίδρυμα αυτό. Αλλαγές θα επιτρέπονται μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης της επιτροπής.

Για τους Πτυχιούχους Τεχνολογικού Τομέα που είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού τίτλου σπουδών, η αντιστοίχιση με το Πτυχίο του Πενταετούς Τμήματος θα δίνεται αυτόματα, με βάση την συνάφεια του Τμήματος προέλευσης. Σημειωτέον, οι Μεταπτυχιακοί ή Διδακτορικοί τίτλοι σπουδών δεν αίρονται μετά την διαδικασία της αντιστοίχισης.

Για όλα τα Τμήματα Τεχνολογικού Τομέα που καταργήθηκαν, η Πολιτεία θα ορίσει τις αντιστοιχίσεις με τα νέα Τμήματα Πανεπιστημίων, μέσω της λειτουργίας Ειδικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια, φορείς των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις Ανώτατες Σπουδές.

Επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις Α & Β, σε περίπτωση πλήρους κατάργησης τμήματος Τ.Ε.Ι. ή αλλαγής επιστημονικής κατεύθυνσης, προτείνεται η αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία που χορηγούν τμήματα συναφούς προγράμματος σπουδών/κατεύθυνσης που προέκυψαν μετά την κατάργηση των Τ.Ε.Ι. ή εάν δεν υπάρχουν αυτά, προτείνεται η αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων Τ.Ε.Ι. με πανεπιστημιακά πτυχία που χορηγούν τμήματα πανεπιστημίων της επικράτειας συναφούς προγράμματος σπουδών/κατεύθυνσης.

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) αυτοδίκαια μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την εκπαίδευση λειτουργών της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης για όλες τις ειδικότητες.

Οι φοιτητές των τμημάτων Τ.Ε.Ι. που συνεχίζουν να φοιτούν στο πρόγραμμα Τ.Ε.Ι. του Τμήματος που καταργήθηκε, μέσα στο πλαίσιο του νέου Πανεπιστημίου.

Α) Οι φοιτητές που δεν έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών μπορούν αυτόματα να μεταπηδήσουν στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών.

Β) Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών να έχουν το δικαίωμα με αίτηση τους να μεταπηδήσουν στο νέο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις. Επιπροσθέτως να αναγνωρίζονται όλα τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση που εμπεριέχονται στα 4 έτη σπουδών (ανεξαρτήτως αν έχουν κατοχυρωθεί από τους εν ενεργεία φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών).

Σημειωτέον, επειδή οι εν ενεργεία φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των ενηλίκων απαιτείται τα επιπλέον μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου Πανεπιστημιακών τμημάτων να διεξαχθούν με την διαδικασία δωρεάν και εξ αποστάσεως εκπαίδευση (στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων).

Επιστημονικές Ενώσεις και Φορείς Αποφοίτων και Φοιτητών Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων


  1. Ανεξάρτητη Ομάδα Φοιτητών ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
  2. Ένωση Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Κρήτης
  3. Ένωση Δασοπόνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (Ε.Δ.Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ.).
  4. Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.
  5. Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) Αιτωλοακαρνανίας.
  6. Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) Ρεθύμνου.
  7. Ομάδα Αποφοίτων Διοίκησης & Οικονομίας Τ.Ε.Ι.
  8. Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος (Ο.Τ.Α.Ε.).
  9. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Γεωπόνων Τ.Ε.
  10. Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων & Δ.Φ.Π.
  11. Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.).
  12. Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.).
  13. Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.
  14. Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωπόνων Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
  15. Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.
  16. Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας.
  17. Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων (Π.Σ.Π.Μ.Ο.).
  18. Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.).
  19. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών Τ.Ε.Ι.
  20. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.
  21. Πρόεδρος & Γραμματέας της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) Ηρακλείου.
  22. Σύλλογος Αποφοίτων Τεχνολόγων Μηχανικών Οχημάτων (Σ.Α.Τ.Μ.Ο.).
  23. Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικής Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Άρτας.
  24. Σύλλογος Γεωπόνων Τ.Ε. Δημοσίων Υπαλλήλων Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης.
  25. Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος.
  26. Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αντιρρύπανσης.
  27. Σύλλογος Τεχνολόγων Γεωπόνων Αποφοίτων Βιολογικής Γεωργίας.

 

pepteg.gr

 

 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση των Γεωπόνων Τ.Ε. της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου



Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου είχαν την Τετάρτη 7/10/20 στα Γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα ο Πρόεδρος των Γεωπόνων Τ.Ε. της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. Βασίλης Κρανιάς, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Καρύδης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Χαράλαμπος Πέρος  με κύριο θέμα το πρόγραμμα επιμόρφωσης των Γεωργικών Συμβούλων.

Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσία και των υπεύθυνων υπηρεσιακών παραγόντων του οργανισμού και συγκεκριμένα της κας Μαρίας Σπέντζου και της κας Αλεξάκη Αικατερίνης.   

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και η αντιπροσωπεία της Ένωσης ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης για το υπό εξέλιξη πρόγραμμα , ενώ επισημάνθηκαν τα πεδία και τα σημεία τα οποία χρήζουν συμπληρωματικών αλλαγών και αναθεωρήσεων , καθώς επηρεάζουν την ισότιμη συμμετοχή των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε.

Η Ένωση έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναδείξει και να διορθώσει ζητήματα που αφορούν την ελεύθερη και απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των Γεωπόνων Τ.Ε. , χωρίς συντεχνιακές παρεμβάσεις.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. 

 

pepteg.gr

 

Συνεργασία της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. Κρήτης με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ‘’Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου’’



Σας επισυνάπτουμε την σύναψη εκπαιδευτικής συνεργασίας του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. με το Κέντρο Εκπαίδευσης Κατάρτισης – Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Κρήτης.

Η συνεργασία αφορά την εκπαίδευση και επιμόρφωση των Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. Κρήτης σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης για την κάλυψη των αναγκών των συναδέλφων πτυχιούχων γεωπόνων – γεωτεχνικών μελών της Ένωσης.

Το πλαίσιο και ο σκοπός της συνεργασίας περιγράφεται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο έγγραφο.

Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις, και για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των μελών της Ένωσης στην Κρήτη στα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης επικοινωνήστε στο τηλέφωνο :6934585249 και στο email: pepteg.kritis@gmail.com

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. ΚΡΗΤΗΣ

 

Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. Κρήτης : Επιστολή για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Κρήτης & τις Προκηρύξεις Θέσεων Δημοσίου Τομέα

 

Τις θέσεις και τις απόψεις των Πτυχιούχων Γεωπόνων - Γεωτεχνικών Τ.Ε. για την επικείμενη τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Κρήτης και τις Προκηρύξεις Θέσεων Δημοσίου Τομέα καταθέτει με επιστολή το Περιφερειακό Τμήμα της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. Κρήτης :

Η Π.E.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών) αποτελεί τον επιστημονικό και συνδικαλιστικό φορέα των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε., αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και ισοτίμων Σχολών Γεωπόνων Τ.Ε., που εργάζονται στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, στα Ν.Π.Δ.Δ. και διορίζονται στον κλάδο Τ.Ε. Γεωπόνων - Γεωτεχνικών (Τεχνολόγων Γεωπόνων).

Προς: κ. Μπαριτάκη Παύλο (Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης) & Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

ΘΕΜΑ: Αίτημα της Π.E.Π.Τ.Ε.Γ. για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Κρήτης και τις Προκηρύξεις Θέσεων Δημοσίου Τομέα.

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε την έγγραφη ενημέρωση για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Κρήτης και την έγγραφη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για τις προκηρύξεις θέσεων δημοσίου τομέα (Πρόγραμμα Δακοκτονίας, για το προβάδισμα που δίδεται στην Π.Ε. κατηγορία έναντι της Τ.Ε.). Με βάση τους ακόλουθους νόμους:
Στο Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπεται σαφέστατα ότι υπάλληλοι της Τ.Ε. κατηγορίας επιλέγονται για τις θέσεις προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Τμήματος. Με το Νόμο 4024/2011 & Νόμο 4275/2014 προβλέπετε ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης να επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. Εν συνεχεία, με τον Νόμο 4369/2016 προβλέπει ότι οι υπάλληλοι της Τ.Ε. κατηγορίας εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης. Επιλέγονται για τις θέσεις προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος.
Το Υπουργείο Εσωτερικών με τον πρόσφατο Νόμο 4674/2020 έχει καθορίσει νέο θεσμικό πλαίσιο και έχει εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο στις οποία αναφέρεται με σαφήνεια στους όρους, στις προϋποθέσεις, στα κριτήρια και στην διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων. Οι παραπάνω νόμοι και ειδικά ο τελευταίος και ισχύων, και η Εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356 (25-06-20) ΑΔΑ: ΨΘΚ46ΜΤΛ67ΓΔ αποτυπώνουν με απόλυτη σαφήνεια, χωρίς αστερίσκους και περίεργες πολύπλοκες ερμηνείες, ότι οι υπάλληλοι της Π.Ε. και της Τ.Ε. κατηγορίας θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως στελέχη των Υπηρεσιών του Δημοσίου. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα ότι ο όρος "εν ελλείψει" δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την Τ.Ε. κατηγορία.

Εν τούτοις, η επιβολή του απαράδεκτου και αναχρονιστικού όρου "εν ελλείψει" επεκτείνεται στις προκηρύξεις θέσεων δημοσίου τομέα (Πρόγραμμα Δακοκτονίας) και βασίζεται:

 Στο Βασιλικό Διατάγματα «Περί καταπολεμήσεως του δάκου της ελαίας» ( ρθρο 10 Ν.Δ. 2413 ΦΕΚ 125/Α /195), όπου αναφέρει ότι "Οι τομεάρχαι της καταπολεμήσεως του δάκου είναι ιδιώται γεωπόνοι"
 Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (2195/11040 ΦΕΚ 75/ Β /1985) όπου αναφέρει ότι "Στις περιπτώσεις εκείνες που παρατηρείται έλλειψη Γεωπόνων αποφοίτων Ανώτατων Γεωπονικών Σχολών ή απροθυμία αυτών να εργαστούν στην καταπολέμηση του δάκου, εγκρίνουμε να προσλαμβάνονται από τα Ταμεία Προστασίας Ελαιοπαραγωγής της χώρας, ως Τομεάρχες Δακοκτονίας και Τεχνολόγοι Γεωπονίας, του Τμήματος Φυτικής παραγωγής, απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. (πρώην ΚΑΤΕΕ) ή και φοιτητές του 4ου και 5ου έτους σπουδών του κλάδου φυτοτεχνίας των Ανωτάτων Γεωπονικών Σπουδών".

Σε απάντηση των ανωτέρω αβάσιμων επιχειρημάτων:

 Πρωτίστως, το πολίτευμα της Ελλάδας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "Βασιλευόμενη Δημοκρατία" αλλά Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
 Σύμφωνα με τον Ν. 2916/2001 η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς, τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό Τομέα. Ο Τεχνολογικός Τομέας περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), τουτέστιν, οι απόφοιτοι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι Γεωπόνοι Ανώτατων Γεωπονικών Σχολών Τεχνολογικού Τομέα.

 Στην σφαίρα του ανεξήγητου ανήκουν και οι παλαιότερες προκηρύξεις του Προγράμματος Δακοκτονίας. Επί παραδείγματι, σε αντίθεση με το έτος 2017 το έτος 2019 ο όρος "εν ελλείψει" είναι παρόν. Αυτομάτως γεννάται το ερώτημα υπό ποιες αξιοκρατικές συνθήκες δρομολογείται το πλαίσιο της προκηρύξεις ανά έτος για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας.

Ο όρος «εν ελλείψει» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την Τ.Ε. κατηγορία. Αντίστοιχο θέμα που δημιουργήθηκε στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων, αντιμετωπίσθηκε και επιλύθηκε με τον Νόμο 4272/2014 όπου αναφέρει ότι "για τις θέσεις ευθύνης ……για τις οποίες προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών".
Επιπροσθέτως, με την επιβολή του όρου "εν ελλείψει" στις προκηρύξεις θέσεων δημοσίου τομέα οι πτυχιούχοι Τ.Ε. κατηγορίας αφενός μεν, βιώνουν τον επιβαλλόμενο κοινωνικό αποκλεισμό, αφετέρου δε παραπέμπονται και παραμένουν προσκολλημένοι στην ευπαθή ομάδα των μακροχρόνια ανέργων. Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) καθιερώνει την αρχή της ισότητας και την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ. Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και ο κανονισμός της Ε.Ε. 1304/2013, καθόσον περιγράφει ξεκάθαρα ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι Περιφέρειες θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κοινωνική ένταξη άνευ διακρίσεων.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, απαιτούμε να αποτραπούν πάσης φύσεως προσπάθειες και μεθοδεύσεις κύκλων που εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα και προσωπικές σκοπιμότητες. Τούτες οι τακτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση πρωτίστως με την Ελληνική και μετέπειτα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Εν κατακλείδι, η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να συνταχθεί με τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, όπως ακριβώς της αρμόζει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητείται η έγγραφη ενημέρωση για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Κρήτης και η έγγραφη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για τις προκηρύξεις θέσεων δημοσίου τομέα (Πρόγραμμα Δακοκτονίας).

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/10/2020

Επιστημονικές Ενώσεις και Φορείς

• Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών Κρήτης
• Σύλλογος Γεωπόνων Τ.Ε. Δημοσίων Υπαλλήλων Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης

  

pepteg.gr