-Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΓΚΛΑΡΑ Γεωτεχνικού Τ.Ε.,
Προέδρου περιφερειακού παραρτήματος Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ Δυτ. Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων,
Μέλους της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια»-
Η πανδημία του κορωνοϊού, ταλανίζει υγειονομικά και οικονομικά την χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα αποτέλεσε έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους, ο οποίος στην εμφάνιση της πανδημίας παρουσίασε ισχυρά αντισώματα. Κατά την εξέλιξη, όμως, της πανδημίας, έγιναν ορατές οι οικονομικές συνέπειες της και στον πρωτογενή τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε έντονη ασυμμετρία στο ποσοστό κατανάλωσης προϊόντων συνυφασμένων με τον πρωτογενή τομέα. Αμνοερίφια, ανθοπαραγωγή, τεύτλα κ.ά. αποτελούν τομείς στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση κατανάλωσης, ενώ σε άλλους τομείς, όπως, εσπεριδοειδή, σκληρό σιτάρι, ρύζι κ.ά. σημειώθηκε αύξηση κατανάλωσης.
Βασική αιτία αυτού του φαινομένου αποτελεί το κλείσιμο των λαϊκών αγορών και η απαγόρευση της μετακίνησης ορισμένων παραγωγών ανά νομούς προς πώληση των προϊόντων τους.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία προκύπτουν κατά την διάρκεια του Covid-19, έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης παρασύροντας τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικότερα, η ζήτηση αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, μειώθηκε κατά 0,75 % ανά κεφαλή το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Επίσης, αναμένεται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων να υποχωρήσουν κατά 10% από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, ως το τέλος του 2021.
Μετά το 2022 θα υπάρξει ανάκαμψη των τιμών, αλλά όχι στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η Αιγιάλεια, η οικονομία της οποίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα.
Κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, οι τιμές των τοπικών αγροτικών προϊόντων βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, κατά την διάρκεια του δεύτερου σημειώθηκε γενική πτώση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί Αιγιαλείς παραγωγοί να πλήττονται οικονομικά ανεπανόρθωτα, να κρίνουν το μέλλον της αγροτικής τους παραγωγής δυσοίωνο και ο βιοπορισμός τους να προοιωνίζεται δυσμενής.
Επομένως, πρέπει άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.
Προτεινόμενα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα:
Ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η πολιτεία να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα τους παραγωγούς, είναι η δημιουργία παραγωγικών ζωνών, ώστε κάθε περιοχή να στηρίζεται με όλους τους δυνατούς τρόπους στην παραγωγή των προϊόντων που ευδοκιμούν ποιοτικά και ποσοτικά σε αυτήν.
Επίσης, είναι επιτακτική η δημιουργία, ανά περιφέρειες, αγροτικών κόμβων, οι οποίοι θα απαρτίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες και παραγωγούς με σκοπό την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα κίνητρα των νέων που θέλουν να ασχοληθούν και να επενδύσουν στον τομέα αυτό, με τα κατάλληλα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα.
Βασικό τρόπο να αυξηθεί η ζήτηση, που ως επακόλουθο θα έχει την αύξηση των τιμών, αποτελεί η προώθηση όλων των προϊόντων μέσα από διεθνείς εκθέσεις. Παράλληλα, ένα μέτρο που χρειάζεται να ληφθεί από το κράτος, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή σε εξαγώγιμα προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση τους σε σχέση με τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Συγχρόνως, θα πρέπει να θεσπιστεί μια προοδευτική φορολογική κλίμακα και να υπάρξει άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον αγροτικό χώρο.
Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί η μείωση των εσόδων του κράτους που έχει ως συνέπεια να υπερφορολογούνται οι συνεπείς παραγωγοί.
Τέλος, η ίδρυση υγειών παραγωγικών σχημάτων, όπως συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών ή clusters θα οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρών δικτύων διανομής με οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς.
Ως κατακλείδα, αξίζει να τονιστεί, ότι είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς η ενδυνάμωσή του θα συμβάλει σημαντικά στην ταχεία ανοικοδόμηση της οικονομίας και θα δώσει μία ανάσα αισιοδοξίας στην μετά Covid-19 εποχή.
protionline.gr