Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Οι κύριοι Γαβρόγλου και Κυπριανός κατάργησαν τα Ανώτατα ΤΕΙ. Να το θυμόμαστε όλοι...



Ο Υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου και ο σύμβουλός του κ. Κυπριανός, υποστηρίζουν ανοικτά πλέον ότι τα ΤΕΙ καταργήθηκαν χωρίς μάλιστα «να έχει ανοίξει ρουθούνι». Σε πρόσφατα άρθρα τους μάλιστα υποστήριξαν και οι δύο ότι «αναβάθμισαν» την «υποβαθμισμένη τεχνολογική εκπαίδευση» με την «απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια» και την ίδρυση διετών τμημάτων τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Βέβαια, από έναν Υπουργό που δεν «καταδέχτηκε» ποτέ να συναντηθεί με τις Ενώσεις των Αποφοίτων της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ακολούθησε με πίστη και ευλάβεια όλες τις προτάσεις του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ (απορρόφηση ΤΕΙ, διετή επαγγελματική εκπαίδευση, διαχωρισμός αποφοίτων, πενταετή grecomaster), ΔΕΝ θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Γιατί ο κ. Γαβρόγλου κρύβεται;

«Δεν άνοιξε μύτη» πώς να ανοίξει; αφού όλες τις αντιδράσεις από την κατάργηση των Ιδρυμάτων, αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτός ο υπουργός των συντεχνιών, τις έχουν θάψει ή τις υποβαθμίζουν έντεχνα ή δεν τις αφήνουν να βγουν στην δημοσιότητα. Πέραν τούτου ο υπουργός και οι συνεργάτες του αρθρογραφούν για να πείσουν την Ελληνική κοινωνία, ότι «αναβαθμίζονται» τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, μέσω της κατάργησής τους (!).

Με δική τους απόφαση, πρωτοφανή πολιτική, συλλήβδην καταργούν Ανώτατα Ιδρύματα, χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και χωρίς καμία πρόνοια για τους Αποφοίτους. Τίποτα δεν τρέχει, όταν δεν θέλουν να δούμε και αποστρέφουμε το βλέμμα μας…..

Ούτε η ακαδημαϊκή συνέχεια των Αποφοίτων τον απασχόλησε, ούτε η επαγγελματική συνέχεια τους τον απασχόλησε, ούτε ο κοινωνικός αντίκτυπος τον απασχόλησε. Αυτός είναι ο κ. Γαβρόγλου και οι συνεργάτες του.

Αυτά δεν έχουν συμβεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα μέχρι σήμερα. Ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του, αγνόησαν ότι τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) μέχρι σήμερα έχουν παραδώσει στην Ελληνική Κοινωνία, πάνω από 200 χιλιάδες Πτυχιούχους Γεωτεχνικούς (Γεωπόνους, Δασοπόνους, Ιχθυολόγους), Μηχανικούς, κ.α., των οποίων η εκπαίδευση στοίχισε στην Ελληνική Κοινωνία πολλά δις ευρώ στην διάρκεια των 35 ετών λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Αγνόησαν ότι στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, λειτούργησαν για πρώτη φορά επιστημονικές ειδικότητες που στα Πανεπιστήμια εμφανίστηκαν πολύ αργότερα ως αυτοτελή Τμήματα.

Ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του, αγνόησαν ότι αυτοί οι Πτυχιούχοι, λειτούργησαν επί δεκαετίες στο πλαίσιο των ανωτάτων σπουδών τους και έχουν καταλάβει θέσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχοντας κοπιάσει για να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους που τους έδωσαν επιστημονική και επαγγελματική εξειδίκευση.

Ο υπουργός και οι σύμβουλοί του, αγνόησαν το γεγονός ότι οι Πτυχιούχοι ΤΕ, ως Απόφοιτοι ΑΕΙ, κατέχουν ένα σημαντικό μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς της παραγωγής.

Ειδικά οι Γεωπόνοι ΤΕ κατέχουν το 70% των καταστημάτων αγροεφοδίων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή και είναι η πρώτη γραμμή επιστημόνων στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Κάτι που το ΓΕΩΤΕΕ δεν το ήθελε και δεν το δέχτηκε ποτέ.

Ομοίως οι Μηχανικοί ΤΕ κατέχουν πάνω από το 1/3 των επαγγελματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ως εργολήπτες με μεγάλους τζίρους. Κάτι που ομοίως το ΤΕΕ δεν το ήθελε και δεν το δέχτηκε ποτέ.

Ο υπουργός και οι σύμβουλοί του, μιλάνε για υποβαθμισμένη τεχνολογική εκπαίδευση. Ότι ακριβώς δηλαδή έλεγαν τα επιμελητήρια και τα πανεπιστήμια επί χρόνια. Τώρα τα Πανεπιστήμια κ τα Πολυτεχνεία σκοπεύουν να αποκτήσουν τα ίδια τον τίτλο του «τεχνολογικού» φέροντας τον επί τιμή ενώ κάποτε τον αρνιόντουσαν μετά βδελυγμίας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός και οι σύμβουλοί του παραβλέπουν το γεγονός ότι αυτοί οι Απόφοιτοι της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕΙ) ακολούθησαν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία. Ξεπερνώντας ακόμη και δυσκολίες που έντεχνα έβαζαν οι σχολές προκειμένου «να τους πετάξουν εκτός».

Ομοίως οι Πτυχιούχοι ΤΕ, ακολούθησαν με επιτυχία μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό, και επέτυχαν στην έρευνα και την παραγωγή, επιλέγοντας να μην επιστρέψουν σε μία χώρα που τους παρήγαγε αλλά δεν τους θέλει. Αυτά τα δεδομένα, για τον συγκεκριμένο υπουργό ήταν μία ένδειξη «χαμηλού επιπέδου σπουδών».

Ο υπουργός κ. Γαβρόγλου, όντας καθηγητής του Μετσοβίου πολυτεχνείου, του πρώτου κατά σειρά ιδρύματος που εξ αρχής τάχθηκε κατά των ΤΕΙ, και μάλιστα αναπροσαρμόζοντας την επιχειρηματολογία του αναλόγως των εκάστοτε δεδομένων, ακολούθησε την ίδια τακτική μέχρι σήμερα. Και κανέναν δεν έχει πείσει ότι λειτούργησε αυτοβούλως, αφού υπουργός της κυβέρνησης είναι τέως πρόεδρος του ΤΕΕ (Χ. Σπίρτζης), όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης. Εκτός αν ο υπουργός επιχειρεί να πείσει τους Πτυχιούχους των ΤΕΙ ότι το απαράδεκτο ΠΔ 99/2018, που παραβιάζει κάθε λογική επιστήμης και γνώσης, το επεξεργάσθηκε ο ίδιος που φυσικά δεν γίνεται πιστευτός.

Στην αρχή ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουν τα ΤΕΙ και ότι έχουν αδικηθεί. Μετά μίλησε για το αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό. Κατόπιν συμφώνησε ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ και δίνουν πτυχίο ισότιμο ως προς των Πανεπιστημίων (όπως αναφέρει η Ελληνική Νομοθεσία). Και τελικά δήλωσε ότι μεταπείστηκε και τα ΤΕΙ είναι «υποβαθμισμένα». Από ποιόν μεταπείσθηκε;

Επειδή όμως τίποτα δεν μένει κρυφό υπό τον ήλιο, αποδείχθηκε μέσα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, το 2017, ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή αμέσως μόλις εκλέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ ΤΕΕ και Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Bologna για τα πενταετή πτυχία και να βαφτιστούν «masters”.

Και αυτό συνέβαινε την ίδια στιγμή που και η τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Φίλης – Αναγνωστοπούλου) επίσης δεν δέχτηκαν ούτε μία φορά να συναντηθούν επισήμως με τις Ενώσεις των Αποφοίτων Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα και να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επί 35 χρόνια.

Γι’ αυτό και ο «ευαίσθητος» και «διορατικός» μεταρρυθμιστής κ. Γαβρόγλου, απέδειξε ότι ασκεί πολιτική στα ΑΕΙ λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα, καταργώντας τα ΤΕΙ και διατυμπανίζοντας ότι τα αναβάθμισε…. Υποστήριξε ότι τα Πτυχία ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων, αλλά δημιούργησε πενταετή masters για εσωτερική κατανάλωση, όπως ήθελαν το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Υποστήριξε ότι οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, αλλά στα απορροφημένα ΤΕΙ, οι φοιτητές θα μπορούν να πάρουν «αναβαθμισμένο πτυχίο πανεπιστημίου».

Αρνήθηκε να ακούσει τα προβλήματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕ Πτυχιούχων Γεωτεχνικών και Μηχανικών, αλλά εξέδωσε το ΠΔ 99/2018 που μετατρέπει ένα πολυτεχνικό πτυχίο σε πτυχίο παντογνώστη και μάλιστα χωρίς να έχει στη διδακτέα του ύλη αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

Δηλαδή, για να μην ξεχνιόμαστε, ο κ. Γαβρόγλου, έκανε για τα πολυτεχνεία χαριστικώς, αυτό για το οποίο κατηγορούσαν τα πολυτεχνεία και κάποια πανεπιστημιακά τμήματα τους Πτυχιούχους ΤΕΙ παλαιότερα, ότι δηλαδή ζητάνε να έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν γνωρίζουν. Μόνο που τότε δεν ίσχυε αυτό, αλλά τώρα ισχύει.

Γι’ αυτό ο «ευαίσθητος και διορατικός» κ. Γαβρόγλου, φρόντισε να φορτώσει στους Πτυχιούχους Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα, ειδικά των Κλάδων Γεωτεχνικών και Μηχανικών, νέα προβλήματα που θα τους δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους βίο. Καθώς τα δεδομένα που δημιούργησε ο κος Υπουργός προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον, για τους ΤΕ Πτυχιούχους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Όσο και να αρθρογραφούν και να μιλούν ο κ. Γαβρόγλου και ο κ. Κυπριανού, δίνοντας στημένες συνεντεύξεις, δεν θα πείσουν τους Πτυχιούχους των ΤΕΙ ότι «τους έσωσε». Ίσως θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει τον κο Αραχωβίτη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για ποιόν λόγο επανέφερε στην δακοκτονία τον όρο «εν ελλείψει» αφήνοντας ανέργους τους καθ’ ύλην αρμόδιους Πτυχιούχους ΤΕ Γεωτεχνικούς από αυτή την διαδικασία.

Όσο και να αρθρογραφούν οι δύο αυτοί «μεταρρυθμιστές», θα πρέπει να ρωτήσουν τους Αποφοίτους ΤΕ Γεωτεχικούς και Μηχανικούς, ποια είναι τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους. Ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ας αρθρογραφούν λοιπόν όσο θέλουν οι κύριοι. Όπως απαξίωσαν έναν ολόκληρο τομέα των ΑΕΙ, πετώντας στα σκουπίδια τα λεφτά του ελληνικού λαού που δαπανήθηκαν για την λειτουργία και ανάπτυξη των ιδρυμάτων και εκπαίδευση των φοιτητών, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις ιδεοληψίες των επιμελητηρίων, έτσι και η Ελληνική Κοινωνία θα τους απαξιώσει και ειδικά οι Πτυχιούχοι του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα που σέβονται τον εαυτό τους.

Άλλωστε, για αυτή την κυβέρνηση, που αρχικά έλεγε «go back Merkel», και μετά υιοθέτησε όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις, και πολλά στελέχη της είναι μέλη του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, δεν θα έπρεπε να περιμέναμε και κάτι καλύτερο. Ίσως, το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπαρουσιάζονταν ως «αριστερή», θα ήταν αυτονόητο ότι ως «αριστερή κυβέρνηση» θα στήριζε τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των Πτυχιούχων του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα, ειδικά των Γεωτεχνικών και Μηχανικών.

Δίκαια αιτήματα που οι συντεχνίες του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ στην Ελλάδα, δεν άφηναν να υλοποιηθούν.

Αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι η «αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» είναι περισσότερο συντεχνιακή ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, τα οποία ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κατηγορούσαν παλαιότερα ως «συστημικά κόμματα».

Ο κ. Γαβρόγλου και ο κ. Κυπριανού, θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα ΤΕΙ καταργήθηκαν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, επιχειρώντας να αποδείξουν στα λόγια ότι η Ελληνική Κοινωνία ήταν ώριμη για αυτή την αλλαγή.

Δηλαδή η Ελληνική Κοινωνία ήθελε να καταργηθούν 14 ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, να εξοβελιστούν οι Απόφοιτοι και να πεταχτούν στα σκουπίδια τα χρήματα που πλήρωσε επί 35 χρόνια για να σπουδάσουν τα παιδιά της.

Ο Υπουργός και οι συνεργάτες του, πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ανόητους και μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας, γιατί όλα όσα έκανε είναι αιτήματα του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ και όχι της Ελληνικής Κοινωνίας.

Λάθος κάνουν λοιπόν. Ανόητοι δεν είμαστε. Και θα το διαπιστώσουν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Π.Ε.Π.Τε.Γ

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους Αποφοίτους ΤΕΙ: Η Τροπολογία της Ντροπής !!!....


Eπισυνάπτουμε την Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τους Αποφοίτους Μηχανικούς των ΤΕΙ... 
Η Τροπολογίας της τελευταίας στιγμής στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας....
Κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο παραπέντε για να μην προλάβουν Βουλευτές ή κόμματα να παρέμβουν....
Η Τροπολογία της Ντροπής !!!... 
Τα συμπεράσματα Δικά σας !!!...





Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Να ενισχυθεί η ελαιοκομία στην Ελλάδα ενόψει Brexit


Ανάγκη δράσης για την προστασία και την ενίσχυση της ελαιοκομίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, την Δευτέρα (15 Απρίλιου) στο Λουξεμβούργο.

Στη συνεδρίαση, οι Υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν για την προστασία των γεωργικών προϊόντων και την «πράσινη αρχιτεκτονική» της ΚΑΠ.

Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε ότι το 2018 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ελαιοκομία στην Ελλάδα λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα τόσο την μειωμένη παραγωγή όσο και την χαμηλή ποιότητα του προϊόντος, ζητώντας την άμεση και αποτελεσματική οικονομική στήριξη της Επιτροπής.

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ζήτημα καθοριστικής σημασίας αφού όχι μόνο απειλείται η ομαλή ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να επιβαρυνθεί και από το Brexit, οι συνέπειες του οποίου θα ήταν απρόβλεπτες για τα γεωργικά προϊόντα της χώρας, καθώς η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί σημαντικό αποδέκτη για τις εξαγωγές.

Ναι στο 30% της ΚΑΠ για περιβαλλοντικά μέτρα

Επιπλέον, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Γεωργίας στήριξαν την προοπτική ενός ελάχιστου προϋπολογισμού της τάξεως του 30% για την εφαρμογή έργων που θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πρόταση για την πράσινη αρχιτεκτονική της ΚΑΠ», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής εφαρμογής των οικολογικών προγραμμάτων υπό την προϋπόθεση να μειωθούν οι απαιτήσεις της γραμμής βάσης και εφόσον οι ενισχύσεις αυτές εξαιρεθούν από τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων, ώστε να μην λειτουργήσουν τιμωρητικά για τους γεωργούς που αναλαμβάνουν υψηλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

«Η ΚΑΠ να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ απαιτήσεων, φιλοδοξιών και πόρων, ώστε να είναι αποτελεσματική και ώστε να μην επωμιστεί ο γεωργικός κλάδος περισσότερα από αυτά που του αναλογούν», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης, τονίζοντας περαιτέρω ότι οι αγρότες έχουν ανάγκη από κίνητρα και από ουσιαστική στήριξη.

Ανακοίνωση της ΠΕΠΤΕΓ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση



Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η Επιστημονική μας Ένωση εκπροσωπεί τους χιλιάδες Πτυχιούχους των Τμημάτων της Σ.ΤΕ.Γ. και όπως αυτή μετεξελίχθηκε μετά τα σχέδια Αθηνά και τις συγχωνεύσεις και μετονομασίες, που συνέβησαν μετά το 2010.
Σαφώς η κατάργηση του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι., δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Τα αποτελέσματα θεωρούμε ότι θα φανούν άμεσα στην ελληνική κοινωνία, στο προσεχές μέλλον, όπως και ο απολογισμός του καθ’ ενός θα γίνει είτε σιωπηλά είτε ανοιχτά προς το κοινωνικό σύνολο.

Η Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. είχε εγκαίρως επισημάνει το κίνδυνο που ερχόταν μετά την εμφάνιση του Ν 4521 για την ίδρυση του ΠΑΝ.Δ.Α. και δική μας εκτίμηση ήταν από τότε, ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία αναβάθμισης ή «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, αλλά επρόκειτο για την έναρξη κατάργησης των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Η Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ., όσες φορές προσκλήθηκε ως Ένωση Αποφοίτων, να συμμετάσχει στις εργασίες Συνόδων Προέδρων και Αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι., δια του Προέδρου της και εντεταλμένων μελών της, επεσήμανε τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται οι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων των ιδρυμάτων μέχρι σήμερα και ζήτησε την συνδρομή τους για την επίλυσή των. Ζήτησε να υπάρχει η αυτονόητη συνεργασία μεταξύ Ιδρυμάτων προέλευσης και Ενώσεων Αποφοίτων, όχι μόνο για την επίλυση προβλημάτων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της ποιότητας σπουδών, όπως ακριβώς συμβαίνει μεταξύ αποφοίτων του Πανεπιστημιακού Τομέα και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Δυστυχώς αυτή η έκκληση και συνεργασία σε όσες φορές υπήρξε, δεν καρποφόρησε, επομένως με την κατάργηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή, που σε συνδυασμό με τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, έχουν προστεθεί και νέα προβλήματα σε βάρος των Αποφοίτων

Επιγραμματικά:

1. Από την ίδρυση μέχρι την κατάργηση των ΤΕΙ, οι τίτλοι σπουδών των Πτυχιούχων των Τμημάτων της ΣΤΕΓ, έχουν παραμείνει ασαφείς προς την Ελληνική Πολιτεία. Δυστυχώς, το Ελληνικό Κράτος, καταγράφει τους Πτυχιούχους μας ως «τεχνολόγους γεωπονίας», τίτλος που ανήκει στα Καταργηθέντα το 1983 ΚΑΤΕΕ. Ακόμη και στο Κλαδολόγιο αυτός ο λάθος τίτλος δεν άλλαξε, παρά τις τότε και μετέπειτα επίμονες προσπάθειες μας να ενημερώσουμε την Ελληνική Πολιτεία και τα Τ.Ε.Ι. για το πρόβλημα.

2. Παρά το γεγονός ότι τα Τ.Ε.Ι. ήταν Α.Ε.Ι. τετραετούς φοιτήσεως, αναγνωρισμένα και αποκατεστημένα προς κάθε διαστρέβλωση και παρερμηνεία μετά την ψήφιση και του Ν. 2916, και των μετέπειτα, ισότιμα ως προς τα Ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα, οι Απόφοιτοι που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, δεν αμείβονται ισότιμα ως προς τους αντίστοιχης χρονικής φοίτησης Αποφοίτους Πανεπιστημιακού Τομέα. Σαφώς αυτό αποτελεί διαχρονικά αίτημα των Αποφοίτων συνολικά και της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. αλλά και των άλλων Ενώσεων Αποφοίτων.

3. Η αναγνώριση των πενταετούς φοίτησης σχολών ως επιπέδου master, προσθέτει νέα προβλήματα στους αποφοίτους ΤΕΙ. Διότι, η αποδοχή των πτυχίων αυτών ως «μεταπτυχιακού επιπέδου», πέραν του ότι απαξιώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και δίνει αλγεινή εικόνα για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα, δημιουργεί και σύγχυση για το εύρος και βάθος των αναγκαίων σπουδών στην βασική επιστήμη στην Ελλάδα σε σχέση με το μεταπτυχιακό επίπεδο, προκαλεί de facto μία κατάσταση αναξιοκρατίας σε βάρος των ΤΕ πτυχιούχων, που διαθέτουν γνήσιο μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό τίτλο με ορθή απόδοση ειδικότητας σε τομέα της επιστήμης και αλλάζει πολλά δεδομένα που δικαίωναν τους ΤΕ Πτυχιούχους Γεωπόνους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα . Καθώς διαπιστώθηκε ότι η Ελληνική Πολιτεία, συνεργάσθηκε με τα Επιμελητήρια ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ για την τροποποίηση της Συνθήκης της Μπολόνια για τα πενταετή πτυχία, αναγνωρίζοντας τα 4+1 έτη σπουδών ως «επιπέδου 7, ενιαίου και αδιάσπαστου μεταπτυχιακού τίτλου», αναρωτιόμαστε γιατί οι τετραετείς σπουδές, δεν θεωρούνται ομοίως επιπέδου 7, αφού η εν λόγω Συνθήκη αναγνωρίζει τρία βασικά έτη σπουδών στην Επιστήμη και ένα τουλάχιστον σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

4. Η αναγνώριση των πενταετών πτυχίων ως επιπέδου master, εν δυνάμει ενισχύει τους πτυχιούχους πενταετών σχολών στο δημόσιο, με μόρια μεταπτυχιακών σπουδών που δεν έχουν παρακολουθήσει σε μετά την λήψη του πτυχίου τους. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά την ληφθείσα ειδίκευση σε τομέα της επιστήμης για θέσεις που πιθανός θα κληθούν να υπηρετήσουν. Επομένως, η αποδοχή των im(Integrated master) είναι σαν να αναγνωρίζει η Ελληνική Πολιτεία μια κατηγορία υπερπτυχιούχων που καλύπτουν με προπτυχιακές σπουδές ένα μεγάλο σύνολο επιστημονικών γνώσεων και εξειδικεύσεων. Σε αυτό το σημείο σημειώνουμε ότι λυπούμαστε που η ακαδημαϊκή κοινότητα των Τ.Ε.Ι. συνέβαλε στην λήψη αυτής της απόφασης. Επισημαίνουμε εδώ ότι η Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. είχε σχολιάσει και κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης του Ν 4521 αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, ότι η διάταξη αναγνώρισης των πενταετών πτυχίων, στοχεύει μόνο στο να δυσκολέψει τους ΤΕ Πτυχιούχους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτοριών τίτλων, από την διεκδίκηση θέσεων ευθύνης στον δημόσιο τομέα και de facto να υποβαθμίσει τα πτυχία τους και αντίστροφα να ωφελήσει πτυχιούχους πενταετών σχολών που δεν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να δεχτεί την ύπαρξη πραγματικού μεταπτυχιακού τίτλου με μεγαλύτερο ποσοστό μοριοδότησης, και με βάση την συνολική διάρκεια σπουδών, (4+2 = 6 έτη).

Διεκδικούμε:

1. Την άμεση και αυτόματη ισοτίμηση των πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα νέα τμήματα μου δημιουργούνται όπως έγινε κατά το παρελθόν σε πολλά ανώτατα ιδρύματα, καθώς είμαστε απόφοιτοι ανώτατων ιδρυμάτων τετραετούς φοίτησης με καθηγητές μέλη ΔΕΠ

2. Την άμεση κατάργηση του Integrated master γιατί υποβαθμίζει τον κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών

Δυστυχώς, η κατάργηση των Τ.Ε.Ι., που επιτεύχθηκε μετά από 35 χρόνια λειτουργίας, με τις πιέσεις των επιμελητηρίων, κληρονομεί στους Αποφοίτους των Τμημάτων της Σ.ΤΕ.Γ . πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υπήρχαν μετά την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και συνεπώς οι χιλιάδες των αποφοίτων χρειάζονται άμεση αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ.

Συνημμένα αρχεία: