Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Να ενισχυθεί η ελαιοκομία στην Ελλάδα ενόψει Brexit


Ανάγκη δράσης για την προστασία και την ενίσχυση της ελαιοκομίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, την Δευτέρα (15 Απρίλιου) στο Λουξεμβούργο.

Στη συνεδρίαση, οι Υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν για την προστασία των γεωργικών προϊόντων και την «πράσινη αρχιτεκτονική» της ΚΑΠ.

Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε ότι το 2018 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ελαιοκομία στην Ελλάδα λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα τόσο την μειωμένη παραγωγή όσο και την χαμηλή ποιότητα του προϊόντος, ζητώντας την άμεση και αποτελεσματική οικονομική στήριξη της Επιτροπής.

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ζήτημα καθοριστικής σημασίας αφού όχι μόνο απειλείται η ομαλή ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να επιβαρυνθεί και από το Brexit, οι συνέπειες του οποίου θα ήταν απρόβλεπτες για τα γεωργικά προϊόντα της χώρας, καθώς η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί σημαντικό αποδέκτη για τις εξαγωγές.

Ναι στο 30% της ΚΑΠ για περιβαλλοντικά μέτρα

Επιπλέον, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Γεωργίας στήριξαν την προοπτική ενός ελάχιστου προϋπολογισμού της τάξεως του 30% για την εφαρμογή έργων που θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πρόταση για την πράσινη αρχιτεκτονική της ΚΑΠ», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής εφαρμογής των οικολογικών προγραμμάτων υπό την προϋπόθεση να μειωθούν οι απαιτήσεις της γραμμής βάσης και εφόσον οι ενισχύσεις αυτές εξαιρεθούν από τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων, ώστε να μην λειτουργήσουν τιμωρητικά για τους γεωργούς που αναλαμβάνουν υψηλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

«Η ΚΑΠ να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ απαιτήσεων, φιλοδοξιών και πόρων, ώστε να είναι αποτελεσματική και ώστε να μην επωμιστεί ο γεωργικός κλάδος περισσότερα από αυτά που του αναλογούν», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης, τονίζοντας περαιτέρω ότι οι αγρότες έχουν ανάγκη από κίνητρα και από ουσιαστική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου