Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εrasmus+ των Γεωπόνων ΤΕ της Π.Ε.Π.Τε.Γ. στην Ισπανία


Η Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. όπως γνωρίζετε συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα ERASMUS+. Αυτήν την χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε είναι για την Iσπανία στην ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ . Το θέμα του προγράμματος είναι : «Γεωργία Ακριβείας»(Precision Agriculture).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το β' δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου 2020 (από τις 16 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020) . Η αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να κατατεθούν έως την 31/10/2019. Οι παροχές που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι:

1.Κατάρτιση των συμμετεχόντων

2.Αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα – Ισπανία / Ισπανία– Αθήνα

3.Μετακινήσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

4.Διαμονή 14 διανυκτερεύσεις

5.Ημιδιατροφή

6.Χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης του προγράμματος

Παρακαλούμε όσα μέλη ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την Ένωση στο info@pepteg.gr

Σημείωση: Απαραίτητη προυπόθεση για τους υποψηφίους συμμετέχοντες Γεωπόνους Τ.Ε. στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να είναι εγγεγραμμένα και οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ.


Γραμματεία Π.Ε.Π.Τε.Γ.

Συνημμένα αρχεία:
PEPTEG_ERASMUS_ESPANIA.pdf


Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκός Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Τι είναι η διαδικασία της Μπολόνια;



Έρχεται προσεχώς...Λίαν συντόμως κοντά μας στην Ελλάδα και Κύπρο...Πιστοί αναμένουμε στο ακουστικό!!!.

Τι είναι η διαδικασία της Μπολόνια;

Η διαδικασία της Μπολόνια αποσκοπεί σε μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τη διαδικασία αυτή δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να διευκολυνθεί η κινητικότητα των σπουδαστών και του προσωπικού, να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη πιο προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και πιο ελκυστική και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όλες οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν:

να καθιερωθεί ένα σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τριών κύκλων, το οποίο θα αποτελείται από προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές
να διασφαλιστεί η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και των περιόδων μάθησης που ολοκληρώνονται στο εξωτερικό σε άλλα πανεπιστήμια
να εφαρμοστεί ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας με σκοπό να ενισχυθούν η ποιότητα και η καταλληλότητα της μάθησης και της διδασκαλίας

Γιατί είναι σημαντική η διαδικασία της Μπολόνια;

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των εμποδίων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η μεταρρύθμιση της Μπολόνια είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία του κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην επιτυχία της μαθησιακής κινητικότητας, της διασυνοριακής ακαδημαϊκής συνεργασίας και της αμοιβαίας αναγνώρισης των περιόδων σπουδών και των επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό. Επίσης, η βελτίωση της ποιότητας και της καταλληλότητας της μάθησης και της διδασκαλίας συγκαταλέγεται στους κύριους στόχους της διαδικασίας της Μπολόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι άνιση μεταξύ των 48 χωρών που συμμετέχουν.

Η διαδικασία της Μπολόνια παρέχει επίσης ένα φόρουμ διαλόγου με τις γειτονικές χώρες σχετικά με μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ζητήματα που αφορούν τις κοινές ακαδημαϊκές αρχές, όπως η ανεξαρτησία των πανεπιστημίων και η συμμετοχή των σπουδαστών σε δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών. Έχει εξελιχθεί σε σημαντικό χώρο ήπιας διπλωματίας με τις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο), τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, την Τουρκία και τη Ρωσία, καθώς και πολλές άλλες χώρες.

Τι κάνει η ΕΕ για να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Με την έναρξη του προγράμματος Erasmus, πριν από 30 χρόνια περίπου, η Επιτροπή, από κοινού με τις εθνικές αρχές, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους σπουδαστές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, δρομολόγησε πιο εντατική και διαρθρωμένη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Καθώς η ζήτηση της κινητικότητας των σπουδαστών αυξήθηκε ραγδαία, φάνηκε πόσο δύσκολη ήταν για τα μεμονωμένα ιδρύματα η αναγνώριση περιόδων σπουδών σε διαφορετικά εθνικά συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποκλίνουσες δομές πτυχίων και διαφορετικές ακαδημαϊκές παραδόσεις.

Η διαδικασία της Μπολόνια, η οποία ξεκίνησε με τις δηλώσεις της Σορβόννης και της Μπολόνια, ήταν η απάντηση των εθνικών κυβερνήσεων στις προκλήσεις που προέκυψαν από την κινητικότητα των Ευρωπαίων σπουδαστών και πτυχιούχων.

Η Επιτροπή είναι πλήρες μέλος της ομάδας παρακολούθησης της διαδικασίας της Μπολόνια, καθώς και του διοικητικού της συμβουλίου, που στηρίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων των σχετικών υπουργικών διασκέψεων.

Όπως προκύπτει από τις τακτικές εκθέσεις εφαρμογής, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτής.

Οι υπουργοί Παιδείας εξέδωσαν επίσης το Ανακοινωθέν του Παρισιού, στο οποίο επισημαίνονται οι δραστηριότητες προτεραιότητας στον τομέα αυτό για τα επόμενα έτη. Στο ανακοινωθέν περιγράφεται το κοινό όραμα των υπουργών Παιδείας 48 ευρωπαϊκών χωρών για την επίτευξη ενός πιο φιλόδοξου Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως το 2020.

Ειδικότερα, το ανακοινωθέν καλεί τα συμμετέχοντα κράτη να προχωρήσουν

σε μια καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση της μάθησης και της διδασκαλίας·
σε ολοκληρωμένη και διακρατική συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία·
στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται η ανάγκη καλύτερης στήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ευάλωτες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες να έχουν πρόσβαση και να διαπρέπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φιλοδοξίες αυτές συνάδουν με τον στόχο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025!!!, με σκοπό την προώθηση της κινητικότητας και της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων για όλους τους πολίτες της ΕΕ!!!.

Η επόμενη υπουργική διάσκεψη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στη Ρώμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στην ανάπτυξη της διαδικασίας της Μπολόνια και την πρόοδο ως προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βλ. φυλλάδιο Η ΕΕ στηρίζει τη διαδικασία της Μπολόνια.




ΚΑΠ: Επιμένει για το «όχι» στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση ο Αραχωβίτης



Eπιμένει ο τομεάρχης αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης ότι ουδέποτε μέλη του κόμματος του στην Ευρωβουλή συνυπέγραψαν τροπολογία που προέβλεπε την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.


Ολόκληρη η δήλωση Αραχωβίτη

Με βαρέλι χωρίς πάτο μοιάζει η συνεχιζόμενη δημαγωγία και η παλιά «συνήθεια» της παραγωγής fake news από τα μέλη της Κυβέρνησης, εντός και εκτός της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ Μ. Κεφαλογιάννη περί δήθεν «καταστροφικής τροπολογίας για τους Έλληνες αγρότες που προέβλεπε την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, την οποία πρότεινε η GUE/NGL η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανείς εκ των τότε ευρωβουλευτών του να αντιδράσει».

Να υπενθυμίσουμε στον κ. Κεφαλογιάννη και τους ευρωβουλευτές του κόμματός του, για ΜΙΑ ακόμη φορά, όπως είχαμε θυμίσει και στη σημερινή Υφυπουργό ΑΑ&Τ κ Αραμπατζή από την 1η Απριλίου 2019 ότι «οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υπέγραψαν τέτοια τροπολογία. Αντίθετα, σε αντίστοιχη τροπολογία που κατέθεσε το Ε.Λ.Κ τήρησαν αρνητική στάση, πλήρως ευθυγραμμιζόμενοι με την εθνική θέση του ΥπΑΑΤ. Από την πρώτη στιγμή διαψεύστηκε από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη η σχετική είδηση που αποτελεί ένα ακόμα fake new της ΝΔ στην άγονη προσπάθειά της να διασωθεί στη συνείδηση των αγροτών».


Αξίζει να προσθέσουμε την τότε δήλωση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδημούλη (29.03.19) για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα: «Μια τροπολογία που δεν συνυπογράφει κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και την οποία συνυπογράφουν οι Πράσινοι και ένας Ιρλανδός ευρωβουλευτής της GUE/NGL, γίνεται ξαφνικά πρώτη είδηση! Στο ίδιο έγγραφο που επικαλείται η ΝΔ, αποδεικνύεται ότι κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπογράψει αυτή την τροπολογία. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στηρίζουν αυτό που συκοφαντικά αναφέρει η ΝΔ, αλλά είναι και ριζικά αντίθετοι, γιατί αντιστρατεύεται πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων αγροτών».



Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ για την πώληση του εργοστασίου ζάχαρης στους Τούρκους




Ο Βάκης Τσιομπανίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ μιλάει χωρίς φόβο αλλά με πάθος για τις εξελίξεις πρόθεσης αγοράς του εργοστασίου ζάχαρης από τους Τούρκους αλλά και για την νέα ΚΑΠ.


Akkel, Agriculture & Livestock Party of Greece

Ιδρύεται τμήμα πρωτογενούς τομέα σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας



Στη σύσταση τμήματος πρωτογενούς τομέα αναμένεται να προχωρήσουν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας το επόμενο διάστημα, αν και ορισμένα ήδη το έχουν κάνει.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, επ’ αφορμή και της Γενικής Συνέλευσης των Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στην Θεσσαλονίκη. Η λύση αυτή προτιμήθηκε έναντι της πρότασης για ίδρυση ξέχωρου Αγροτικού Επιμελητηρίου, που θα ήταν και πιο χρονοβόρα. Στην σύσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες μας, έγινε στο ξενοδοχείο Porto Palace στην συμπρωτεύουσα, παρέστη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και ενέκρινε την σχετική απόφαση, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας.

Σε σχέση με το ζήτημα μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση αυτή. «Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση και έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Μίχαλο, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την σύσκεψη αυτή, στην οποία έλαβε μέρος και ο Πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων αποφασίσαμε αντί για ίδρυση ξεχωριστών Αγροτικών Επιμελητηρίων που θα χρειάζονταν και περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν, να πάμε σε ίδρυση αγροτικού τμήματος εντός εκάστου Επιμελητηρίου, μιας και οι δομές ήδη υπάρχουν και ήδη μάλιστα κάποια Επιμελητήρια το έχουν υλοποιήσει προ μηνών. Στο τμήμα αυτό θα μπορούν να εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι κ.λπ. Μεταξύ των στόχων μας θα είναι και δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης πληροφοριών προς τον πρωτογενή τομέα».

Όπως μας είπε ο κ. Τρουπής, η συνδρομή για τους παραγωγούς θα είναι προαιρετική

Πρόσφατα ο κ. Τρουπής είχε συναντηθεί με τον υπουργό Μάκη Βορίδη για το ζήτημα αυτό και του κατέθεσε ορισμένες προτάσεις με ένα υπόμνημα.Ο κ. Γιάννης Τρουπής

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που μας απέστειλε ο κ. Τρουπής «το συγκεκριμένο τμήμα θα συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του νομού που σχετίζονται με αυτόν, ενώ αναμένεται να προσφέρει ενημέρωση αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες και προγράμματα που τα έχουν ανάγκη οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα.

Σκοπός της ίδρυσης του νέου Αγροτικού Τμήματος είναι ο παραγωγός να εισπράξει την υπεραξία των προϊόντων που παράγει η Αρκαδία και μπορεί να αποδώσει πολλαπλασιαστικά και ανταποδοτικά στην τοπική οικονομία και αυτό είναι εφικτό μέσα από την:

-ανάπτυξη της φιλοσοφίας του σύγχρονου επιχειρείν σε όσους παράγουν, διασύνδεση της τοπικής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής με τις αγορές, υποστήριξη εισόδου σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον αγροδιατροφικό κλάδο. Τα οφέλη συμμετοχής στο νέο Αγροτικό Τμήμα, τα οποία αποτελούν τους στόχους του Επιμελητηρίου, είναι πολλά, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά:

1. Πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με: 

-τις απαιτήσεις των αγορών αναφορικά με το είδος των προϊόντων και τις διαδικασίες παραγωγής

-τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς κλαδικές πολιτικές την μείωση του κόστους παραγωγής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών)

-τις χρηματοδοτικές δυνατότητες

-τη δημιουργία εμπορεύσιμων προϊόντων και δικτύων πωλήσεων.

2. Ενίσχυση του συνεργατισμού

3. Διασύνδεση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα

4. Ανάδειξη και προβολή των επώνυμων τοπικών προϊόντων (ΠΟΠ και ΠΓΠ) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

5. Ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο.

6. Συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μεταφορά και ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλών, τεχνογνωσίας, πορισμάτων έρευνας και καλών πρακτικών

-Διοργάνωση και υλοποίηση κοινών δράσεων 

-Διοργάνωση συναντήσεων, ανταλλαγών και κάθε άλλης πρόσφορης δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

-Κοινή διεκδίκηση και υλοποίηση διακρατικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων

-Εκπόνηση και κατάθεση προτάσεων – μελετών για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής στην περιφέρεια.

Τέλος, θεωρούμε ότι οι βάσεις και οι απαραίτητες δομές για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα υπάρχουν ήδη στα Επιμελητήρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν θα υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αγροτών και των επαγγελματιών.

Στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, έχουμε αποδείξει μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις μας ότι δεν ξεχωρίζουμε τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα από τα εγγεγραμμένα μέλη μας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το Επιμελητήριο μας να αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον, οικείο και προσιτό για τους αγρότες – κτηνοτρόφους - παραγωγούς. 

Η διαδικασία ίδρυσης τμημάτων πρωτογενούς τομέα στα Επιμελητήρια αποτελεί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και σημαντικά κόστη, ενώ τα Επιμελητήρια είναι ήδη άρτια δομημένα και έτοιμα να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες».

Απόψεις του Εκπροσώπου της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που αφορούν στον τρόπο είσπραξης οφειλών των μελών του



Απόψεις του Εκπροσώπου της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που αφορούν στον τρόπο είσπραξης οφειλών των μελών του

Απόψεις του Εκπροσώπου της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που αφορούν στον τρόπο είσπραξης οφειλών των μελών του.
Ενημέρωση για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών που “μαγειρεύει” η ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ από τον εκλεγμένο της Πανεπιστημονικής & Συνεργαζόμένων στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ 


Προς όλους/ες τους/τις γεωτεχνικούς

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του ΣΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ προχωράνε το σχέδιο που έχουν για μετατροπή του επιμελητηρίου σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό και το οποίο έχει επανειλημμένα καταγγείλει η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Με βάση και την συζήτηση που έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ (στις 2/9), οι παραπάνω δυνάμεις από κοινού μεθοδεύουν:

Την αναγκαστική είσπραξη ενός ποσού άνω των 3 εκ. € που χρωστάνε συνολικά τα μέλη του. Μάλιστα σχεδιάζουν να βρουν, σε συνεργασία με τα ληξιαρχεία και το «μητρώο πολιτών» του υπουργείου εσωτερικών, ακόμα και συνταξιοδοτημένα, και άνω των 65 ετών μέλη, και να τους ζητήσουν τα χρωστούμενα. Όσοι δεν τα δώσουν θα τους αποδοθούν ως δημόσιο χρέος μέσω της εφορίας.

Την τροποποίηση του νόμου, που επέβαλε μέχρι σήμερα μόνο στους κτηνιάτρους την υποχρέωση οικονομικής ενημερότητας από το ΓΕΩΤΕΕ κατά τη συναταξιοδότηση με την επέκταση της υποχρέωσης και στους υπόλοιπους κλάδους (γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, ιχθυολόγους). Μάλιστα θέλουν να επιβάλλουν και την αναδρομική ισχύ της συγκεκριμένης διάταξης για τους ήδη συνταξιούχους που θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους προς το ΓΕΩΤΕΕ ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν στο ακέραιο την σύνταξή τους.

Ενημερώνουμε επίσης τους συναδέλφους ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση αποφάσισαν, πάλι σύσσωμοι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΣΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), να στείλουν στο πειθαρχικό συμβούλιο συνάδελφο γεωπόνο που υπέγραψε γνωμάτευση ενώ δεν είχε ανανεώσει την άδειά του και δεν είχε καταβάλλει το αντίστοιχο χαράτσι. Μάλιστα τον χαρακτήρισαν και ως “παράνομο” γιατί δήθεν δεν είχε το δικαίωμα να υπογράφει ως γεωπόνος. Τζάμπα δηλαδή και οι σπουδές και το πτυχίο.

Οι συγκεκριμένες απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις έχουν και το συνοδευτικό τους, την κοροϊδία και το δούλεμα: Στην ίδια συνεδρίαση οι παραπάνω δυνάμεις αποφάσισαν να δίνουν στα μέλη που είναι οικονομικά εντάξει ορισμένες “παροχές”, όπως ευχαριστήριες κάρτες κ.α, σαν “καθρεφτάκια” σε ιθαγενείς.

Τέλος, η ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ μεθοδεύει, με τις ευλογίες του υπουργού Α.Α&Τ με τον οποίο συναντήθηκε το Δ.Σ. τον Αύγουστο, τη θέσπιση υποχρέωσης εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ αποφοίτων και άλλων σχολών (πχ πρώην ΤΕΙ κλπ) με στόχο να μεγαλώσει η βάση από την οποία θα απομυζά το ΓΕΩΤΕΕ έσοδα…

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και επίκαιρο να ανοίξει η συζήτηση για τον ρόλο και τον χαρακτήρα του ΓΕΩΤΕΕ. Να μην περάσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν και στηρίζουν οι παραπάνω δυνάμεις και θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του χαρατσώματος των συναδέλφων. 

Διεκδικούμε:

-- Κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (“Βεβαίωση άσκησης γεωτεχνικού επαγγέλματος”).
-- Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.
-- Όχι στα χαράτσια του ΓΕΩΤΕΕ – χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Καμιά διασύνδεση της οικονομικής ενημερότητας στο ΓΕΩΤΕΕ με τη διαδικασία συνταξιοδότησης των μελών του. Κατάργηση της διασύνδεσης που ισχύει ήδη για τους κτηνιάτρους.
-- Η εγγραφή στο ΓΕΩΤΕΕ να είναι προαιρετική για όποιον απόφοιτο ασκεί γεωτεχνικό επάγγελμα.
-- Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τους άνεργους γεωτεχνικούς.
-- Αναστολή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης οφειλών γεωτεχνικών προς το ΓΕΩΤΕΕ.


9/9/2019