Άρθρο του Γιάννη Πετράτου *
Είναι γεγονός ότι το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αλλάζει ριζικά μετά το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, το οποίο άδραξε την ευκαιρία της πανδημίας και περνάει νόμους που με ανοιχτά πανεπιστήμια δεν θα τολμούσε ούτε να τα ονειρευτεί. Για να καταλάβουμε όμως προς τα πού πηγαίνει το έργο θα πρέπει να αναλύσουμε τις κινήσεις του υπουργείου παιδείας σε βάθος και ίσως θα πρέπει να ανατρέξουμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον κ. Γαβρόγλου έκλεισε τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κίνηση η οποία εντέχνως πέρασε στην κοινή γνώμη ως αναβάθμιση των Ιδρυμάτων. Σειρά Νομοσχεδίων που πέρασαν με την βοήθεια και την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης . Πράγμα που αποδεικνύεται από τις τότε ψηφοφορίες αλλά και από την πρωτοβουλία του σημερινού υπουργείου να δημιουργήσει τριετής δομές μέσα στα πανεπιστήμια.
Η κίνηση αυτή σήμερα μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε ότι η προηγούμενη με την σημερινή κυβέρνηση ήταν σε ευθεία συνεννόηση καθώς το λουκέτο στα ΑΤΕΙ άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία των νέων δομών.
Το γεγονός της αναγνώρισης των κολεγίων ταυτόχρονα με την σημερινή έλλειψη τεχνολογικής εκπαίδευσης τετραετούς σπουδών στην Ελλάδα καλύπτει το κενό των ΑΤΕΙ από τα κολέγια κατ αρχήν, και δευτερευόντως θα καλύψει τα κενά της μείωσης των πανεπιστημίων λόγω της μειωμένης εισροής φοιτητών αλλά και του ορίου αποφοίτησης.
Ένα άλλο γεγονός που ταυτόχρονα μπορεί να εξεταστεί είναι και η θέση των Βιομηχάνων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που έλεγαν ότι έχει χαθεί ο ρόλος των ΑΤΕΙ στην Ελλάδα καθώς δεν παράγουν ανθρώπους της αγοράς αλλά πολύ υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Πράγμα οξύμωρο καθώς ενώ ζητούσαν εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων που μπορούσαν να το βρουν στους απόφοιτους ΑΤΕΙ ταυτόχρονα επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην ρομποτική για μείωση του εργατικού δυναμικού.
Το συμπέρασμα είναι ότι απλά χρειάζονται τα φθηνά εργατικά χέρια εκπαιδευμένα γρήγορα στα πρότυπα που θα ορίζουν αυτοί.
Αυτό είναι εύκολο ποια να επιτευχθεί καθώς το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία τριετών δομών στα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση από τον ΣΕΒ , που θα κατευθύνεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και της βιομηχανίας, συνεπώς είναι μπροστά μας η νέα επαγγελματική εκπαίδευση μεσαίου επιπέδου που θα είναι τα νέα ΤΕΙ , πλήρως χρηματοδοτούμενη και εξαρτημένη, από την Βιομηχανία της χώρας αλλά και του εξωτερικού.
Όλα αυτά προφανώς δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ανοιχτά πανεπιστήμια και χωρίς αστυνομία και κάμερες εντός ιδρυμάτων, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και της Ελληνικής κοινωνίας που είναι κλεισμένη στα σπίτια της λόγω πανδημίας.
Ο σχεδιασμός έρχεται από παλιά, η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων είναι δεδομένη, οι δικαιολογίες της Τρόικα κατέπεσαν, όλα ήταν Ελληνική πρωτοβουλία.-
*Γιάννης Πετράτος
Πρώην Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.
Γεωπόνος Τ.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου