Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Έρχεται νέος νόμος για τον ΔΟΑΤΑΠ




Έρχεται νέος νόμος για τον ΔΟΑΤΑΠ με τη “σφραγίδα” Ν. Κεραμέως- Ορ. Καλογήρου
Στο σχέδιο Νόμου θα ληφθεί υπόψιν και η προειδοποιητική πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα,για τα πτυχία των Κολλεγίων





Στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστη Καλογήρου έχει το τελευταίο διάστημα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να καταρτιστεί νέος νόμος για τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, που θα στοχεύει:

Πρώτον: Στην πάταξη του φαινομένου να περιμένουν οι πτυχιούχοι μήνες ή χρόνια για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους.

Δεύτερον: Αναγνώριση των πτυχίων βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τρίτον: Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναγνώρισης των τίτλων σπουδών.

Την “γεύση” του τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος την έδωσε στη Βουλή ο Ορέστης Καλογήρου.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές είπε:

"Τα αγορασμένα πτυχία είναι μια πληγή σε όλο τον κόσμο -αν θέλετε- ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορασμένα πτυχία, είναι αγορασμένες μεταπτυχιακές εργασίες, φοιτητικές εργασίες -5 σελίδες κάποιος θέλει- να παραδώσει στον καθηγητή, για να πάρει μια μονάδα στο μάθημα και μπορεί να δώσει 50 € σε κάποιον να του τη φτιάξει. Είναι μια πληγή ακαδημαϊκή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα".

Κολλέγια

Στο σχέδιο Νόμου θα ληφθεί υπόψιν και η προειδοποιητική πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα,για τα πτυχία των Κολλεγίων.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το esos με άλλο ρεπορτάζ ( Διαβάστε εδώ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολυσέλιδη επιστολή κάνει συχνή αναφορά στον ΔΟΑΤΑΠ και καταλήγει ότι θεωρεί ότι ο νόμος 3328/2005,που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού και την αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής, δεν συνάδει με την κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να αλλάξει το νόμο 3328/2005 του ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου ο Οργανισμός να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Μάλιστα στις οι τρεις πρώτες σελίδες της πολυσέλιδης προειδοποιητικής επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται ειδική αναφορά στους διορισμούς των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.

Αποδεκτή η Γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Τις επόμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας , αναμένεται να κάνει αποδεκτή τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ , με την οποία αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, επειδή:

α) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ.2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση) και

β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ.1 του Συντάγματος, διότι ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από ουδεμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή.

Η υπουργός Παιδείας πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση ότι κάνει αποδεκτή τη Γνωμοδότηση. Η ανακοίνωση θα συνοδεύεται και από κείμενο σχετικά με το θέμα.

esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου