Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΑγροΝέα από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (08/03/19)



Η εμπειρία είναι ο πιο δύσκολος τύπος δασκάλου. Πρώτα σου βάζει το τεστ και μετά μαθαίνεις το μάθημα. Oscor Wilde.

Ισότητα? …

Η καλύτερη χώρα για να ζει μια γυναίκα είναι (κατά σειρά) 1 Σουηδία, 2 Δανία, 3 Καναδάς, 4 Νορβηγία, 5 Ολλανδία, 6 Φινλανδία, 7 Ελβετία, 8 Αυστραλία, 9 Νέα Ζηλανδία, 10 Γερμανία, 11 Λουξεμβούργο, 12.Βέλγιο, 13 Βρετανία, 14 Γαλλία, 15 Ιρλανδία, 16 ΗΠΑ, 17 Ιταλία, 18 Ιαπωνία & 19 Ισπανία. Η Ελλάδα είναι κάπου εκεί μέσα στις 80 χώρες. Ρωτήθηκαν πάνω από 20.000 γυναίκες σε 80 χώρες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 213 χώρες & αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι στις άλλες 133 χώρες οι γυναίκες είναι κάτι σας πράγμα, χωρίς δικαιώματα, και μάλλον προσπαθούν (οι προοδευτικοί?...) να επιβάλουν και σε εμάς τον «πολιτισμό» τους. Ελήφθησαν υπ όψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων, η ισότητα μισθών, η πρόοδος, και η ασφάλεια. US News & World. bovary.gr, 15/2/2019. 

Τελευταίοι …

29.700€ χρωστά κάθε Έλληνας, σχεδόν διπλάσιο από τα μέσο ετήσιο εισόδημα. Η Ελλάδα είναι η τελευταία ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης-ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ευημερία των χωρών, με βάση 34 δείκτες που μετρούν τις επενδύσεις σε οικονομικό, φυσικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα κατατάσσεται 35η στο οικονομικό κεφάλαιο. Είναι στην 32η θέση στο κοινωνικό κεφάλαιο (έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους, την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, αλλά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης). Είναι στην 31η θέση στις δεξιότητες ενηλίκων και εφήβων. Και είναι στην 23η θέση στο φυσικό περιβάλλον λόγω χαμηλής ποιότητας αέρα και υπερκατανάλωσης νερού. Η Ελλάδα είναι τελευταία για τη μελλοντική ευημερία . Πρώτες οι Σουηδία, Νορβηγία, Δανία & Ελβετία. ΟΟΣΑ, How's Life. ΣΕΒ, presspublica.gr, 21/2/2019

Πράσινο …

Εκείνοι που είχαν πολλούς πράσινους χώρους γύρω τους ως παιδιά, μέχρι την ηλικία των 10 ετών, όπως πάρκα και λιβάδια, είναι λιγότερο πιθανό (μείον 55%) να γίνουν ψυχικά άρρωστοι αργότερα. Η μελέτη έγινε σε 1.000.000 Δανούς. «Οι άνθρωποι στην πόλη αντιδρούν διαφορετικά στο κοινωνικό στρες από εκείνους στην ύπαιθρο» Α. Μάγιερ-Λιντενμπεργκ, Ινστιτούτο ψυχικής υγείας, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης. Εκτός από το ερώτημα του τι κάνει πραγματικά το πράσινο στον εγκέφαλο, παραμένει επίσης ανοιχτό πόσο πράσινο είναι επαρκές: Είναι αρκετό να κοιτάξετε σε ένα λιβάδι ή να ζήσετε κοντά ή πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε ενεργά; Είναι αρκετά τα δέντρα ή πρέπει να είναι ένα δάσος. Κριστίν Έγκμαν. Πανεπιστημίου του Aarhus. Zu wenig Grün macht eher psychisch krank. περιοδικό PNAS. peegep.gr, 28/2/2019. 

Αγροτικό ατύχημα

Εργατικό ατύχημα... υφίσταται για τους αγρότες; Και με ποια αποζημίωση; Τι συμβαίνει όταν ένας αγρότης χτυπήσει ενώ βρίσκεται στο χωράφι του; … δεν έχει δικαίωμα καμίας αποζημίωσης! «Εάν πέσει από την ελιά την ώρα που την καθαρίζει και χτυπήσει και είναι στο κρεβάτι 10-20 μέρες, το ταμείο δεν του δίνει τα μεροκάματά του, όπως ισχύει σε άλλους εργασιακούς χώρους. Αν κάποιος είναι στο Δημόσιο, θα πάρει την άδειά του και την αποζημίωσή του κανονικά. Αν είναι σε κάποιο εργοστάσιο και χτυπήσει, θα αποζημιωθεί. Αν είναι αγρότης, δε θα έχει καμία αποζημίωση. Θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας στο σπίτι του και θα πεινάσει η οικογένειά του. Αλλα πληρώνει ίδια ποσά ασφάλισης. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ καμία μέριμνα και κανένα σωστό πρόγραμμα για το ασφαλιστικό των αγροτών. Όταν πληρώνει κάποιος, πρέπει να υπάρχει ασφάλιση». Χ. Παπαδάκης, neakriti.gr, 28/1/2019.

Κάρπαθος

Η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (www.etagro.gr), οργανώνει (18 Απρ 2019, 09.30, ΓΠΑ) ημερίδα με θέμα την Παραγωγική Ανασυγκρότηση & Βιώσιμη Ανάπτυξη σε Νησιά, με εστίαση στην Κάρπαθο. Οι θεματικές είναι: Οριοθέτηση Βιώσιμης Ανάπτ. στον Νησιωτικό Χώρο, Παραγωγικό Σύστημα Καρπάθου, Ερευνητικά δεδομένα (Τοπικές Ποικιλίες, Αρωματικά Φυτά, Ελαιοκαλλιέργεια, Αμπέλι,Μελισσοκομία, Τοπικές φυλές ζώων), Πλαίσιο Πολιτικής & Αναπτ. Πρωτοβουλίες, Φραγκόσυκο και Ξερολιθιές, Ανεμόμυλοι & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

ΑγροΝέα από τον 
Δημήτρη Μιχαηλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου