Στην τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 1/3/2019, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ανάμεσα στα θέματα συζητήθηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις και μεταξύ άλλων, όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ Γιάννης Κοντογιάννης αποφασίσθηκαν:
· Η προώθηση σε όλους τους εμπλεκόμενους με τις προσεχείς εκλογές (Μάϊος 2019) των προτάσεων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για την διαμόρφωση συνθηκών για «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με συνεργασία» στην ύπαιθρο της Αττικής.
· Η διαμόρφωση αυτών των προτάσεων, σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν: Δημιουργία γραφείου One stop shop, Λειτουργία πραγματικών Γεωργικών Εφαρμογών, οργανωμένες Επισκέψεις Μελέτης, Δημιουργία Δικτύου Επισκέψιμων αγροκτημάτων, Υποστήριξη δημιουργίας Θεματικών Πάρκων, Χωροθέτηση Κτηνοτροφικών Πάρκων, Γιορτές Τοπικών Προϊόντων, Υποστήριξη συλλογικοτήτων υπαίθρου, Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, Κοινωνική Οικονομία, Γραφείο Προσέλκυσης Αγροτών και Σπίτι του αγρότη.
· Οι τοπικές συλλογικότητες που θα ενισχύεται η δράση τους, θα πρέπει να προκύπτουν από voucher που θα μοιράζονται σε κάθε πολίτη, κάτοικο του τόπου, με τους λογαριασμούς του νερού και θα δίνουν οι πολίτες το voucher τους στην συλλογικότητα που θέλουν να ενισχύσουν. Ενισχύσεις λοιπόν σε συλλόγους που προσφέρουν πραγματικό έργο και τους θέλει η κοινωνία.
· Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής για μια ακόμη φορά επισημαίνει και υποστηρίζει ότι «Η φύση και ο πολυδιάστατος ρόλος της γεωργίας (με την ευρεία της έννοια), κυρίως ο διατροφικός και ο οικολογικός, τεκμηριώνει την υποχρέωση της Πολιτείας για στοχευμένη προστασία. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής συνιστά παρέμβαση υψίστου «Δημοσίου Συμφέροντος» και, για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποίαν οι κοινωνικοί εταίροι να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους». Δρ Φώτης Βακάκης
Εξ άλλου μετά την παρακολούθηση της συζήτησης στην Ελληνική Γεωργική Ακαδημία (5/3/2019, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην ΕΕ τα έτη 2021-2027, και ειδικότερα τις προσεγγίσεις του κ. Τάσου Χανιώτη (Διευθυντή της Γεν. Διεύθυνσης Γεωργίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), με θέμα: «Αλλαγές στην κατανάλωση, στο περιβάλλον και στο κλίμα: Πώς η CAP αναζητά απαντήσεις στις νέες προκλήσεις του σήμερα», που παρακολούθησε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προτίθεται να συμβάλλει στην επιτυχία της δημιουργίας μιας πρωτοβουλίας για συγκρότηση Ομάδας Τοπικής Δράσης με συλλογικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την Τοπική Ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Αττικής.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ μεταξύ άλλων ενισχύεται όταν τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, μεταποιούνται τοπικά, με τοπικές συνταγές (πολιτιστική κληρονομιά) και καταναλώνονται τοπικά. Έτσι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής θα μετέχει στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της Ομάδας Πρωτοβουλίας για συνάντηση τοπικών συλλογικών σχημάτων την Κυριακή, 7 Απρ 2019, στις 11.00, στην τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη» (Λάμπρου Πορφύρα 4, γωνία με Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι, Αχαρναί, Αττικής), με ορίζοντα το 2021-2027. Πληρ: Μάγδα Κοντογιάννη-6906962549, Κώστας Μαντζουράνης-6948250720, Αλέκος Μόσχος-6937368380, Αναστασία Σαρχόσογλου-6936939924.
Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα,
Συνημμένα το κείμενο: Οι Κτηνοτρόφοι Αττικής για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με συνεργασία
Οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ για ΒΙΩΣΙΜΕΣ Κοινωνίες με συνεργασία
Δημιουργία γραφείου One stop shop, για να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες. Ο αγρότης έχει αντικείμενο 365 μέρες το χρόνο. Το να τον βάζεις να πηγαινοέρχεται από μια υπηρεσία στην άλλη, είναι εξευτελισμός του επαγγελματία, του πολίτη, και χάσιμο χρόνου. Οι υπάλληλοι έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν «κλητήρες» τους πολίτες, και να πηγαίνουν τα έγγραφα από το ένα γραφείο στο άλλο. Όλα να γίνονται εσωτερικά. Απλά ο αγρότης να εκφράζει την επιθυμία μια φορά μόνο.
Γεωργικές Εφαρμογές. Όλες οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στα αγροτικά να βρίσκονται εκεί και να οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης. Συνεχείς, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, να γίνονται ενημερώσεις. Οι λέξεις κλειδιά είναι σταθερές ημερομηνίες και ώρες κάθε μήνα. Ίσως ένα βανάκι, με μικρή βιβλιοθήκη για διανομή περιοδικών και εντύπων και εκθεσιακό-επιδεικτικό υλικό … Λείπει η σύνδεση εξελίξεων (νέες γνώσεις) με την πραγματική παραγωγή πλούτου από τους αγρότες.
Επισκέψεις Μελέτης. Οι αγρότες, και γενικότερα οι ενήλικοι, μαθαίνουν από άλλους ενηλίκους. Για να γνωρίσουν κάτι καινούργιο, ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΘΟΥΝ και να γνωρίσουν τις δυνατότητες της περιοχής τους και του τόπου ευρύτερα.
Δημιουργία Δικτύου Επισκέψιμων αγροκτημάτων. Καθώς θα προωθούμε τις Επισκέψεις Μελέτης για τις δικές μας ανάγκες, αυτές οι μονάδες θα μπορούσαν αν δεχθούν Επισκέψεις Μελέτης και από άλλες περιοχές, ακόμα και από το εξωτερικό. Τα επισκέψιμα αγροκτήματα θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν την διαμονή των τουριστών αναψυχής στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, και να επιμηκύνουν την παραμονή των τουριστών, να δημιουργήσουν νέα κέντρα εσόδων.
Θεματικά Πάρκα. Δύο ή τρία Θεματικά πάρκα στην Αττική ή όπως μας τα είπαν οι φίλοι καθηγητές «city farm», θα φέρουν κοντά τους αστούς με τους αγρότες, και ταυτόχρονα θα φέρουν εισόδημα στους αγρότες.
Κτηνοτροφικά Πάρκα. Δύο ή τρία κτηνοτροφικά πάρκα στην ύπαιθρο της Αττικής, κλειστά, οργανωμένα, παραγωγικά, θα δώσουν μια μικρή διέξοδο στο οξύ πρόβλημα της ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης στις σωστές χρήσεις γης και στις αυθαιρεσίες των νεοαστών. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να λειτουργούν ως Πιλοτικοί πειραματικοί στάβλοι και χώροι εκπαίδευσης-πρακτικής άσκησης νέων κτηνοτρόφων.
Γιορτές Τοπικών Προϊόντων. Όχι απλά φολκλορικές αλλά μόνο με τοπικά προϊόντα. Μόνο τοπικά προϊόντα, και τοπικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (και ξενοδοχεία που καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, και εστιατόρια με τοπικές συνταγές …) Και βέβαια με προσκεκλημένους αγοραστές για τα τοπικά προϊόντα. Και συζητήσεις για την βελτίωση αυτών των τοπικών προϊόντων. ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
Υποστήριξη συλλογικοτήτων υπαίθρου. Η αγροτική κοινωνία, όπου ακόμα υπάρχει, είναι πολύ σημαντική. Όπου διασπάστηκε πρέπει να ξανασυγκροτηθεί, διότι οι αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Η κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να ενδυναμωθεί και το μέσον είναι οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στο ΣΠΙΤΙ του ΑΓΡΟΤΗ πρέπει να υποστηρίζονται νέες συλλογικότητες (σύλλογοι, σωματεία, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά κλπ κλπ). Και βέβαια οι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ.
Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Οι σημερινοί Δήμοι έχουν επαρκή καταναλωτική δύναμη για να στηρίξουν Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα θα μειώσει τις τελικές τιμές, θα αυξήσει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στον παραγωγό, θα αυξήσει την απασχόληση (συσκευασία κλπ) στον αγρότη, θα δημιουργήσει εναλλακτική πολυαπασχόληση στους αγρότες, θα φέρει κοντά τους αστούς-καταναλωτές με τους αγρότες, θα ενισχύσει την τοπικότητα. Εκφράσεις της Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας μπορεί να είναι οι οργανωμένες Τοπικές στεγασμένες Αγορές Παραγωγών, τα Τοπικά Σύμφωνα και τα σημεία συγκέντρωσης της μη τοπικά διαθέσιμης αγροτικής παραγωγής για εξεύρεση αγορών αλλού.
Κοινωνική Οικονομία. Η Αγροτική κοινωνία εξυπηρετείται καλύτερα και αποτελεσματικότερα από δομές της Κοινωνικής Οικονομίας, κυρίως Συνεταιρισμούς (Αγροτικούς, καταναλωτικούς, προμηθευτικούς, οικοδομικούς κλπ), Ηθικές Τράπεζες κλπ. Το Σπίτι του Αγρότη πρέπει να προετοιμάζει επαρκώς τους πιθανούς εμπλεκόμενους για επιτυχή εγχειρήματα στην Κοινωνική Οικονομία.
Γραφείο Προσέλκυσης Αγροτών. Αν θέλουμε την προσέλκυση επενδύσεων, αν ενδιαφερόμαστε για την προσέλκυση τουριστών, να δίνουμε εξ ίσου σημασία στην προσέλκυση νέων και άλλων για εγκατάσταση στην ύπαιθρο και ενδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού. Ένα γραφείο που θα διαφημίζει την περιοχή ως τόπο να ζεις, να δημιουργείς, να εργάζεσαι … και να προσελκύει αστούς και άλλους να εγκατασταθούν στην περιοχή. Θα δίνει πληροφορίες για διαθέσιμα χωράφια, για διαθέσιμες εργασίες, για διαθέσιμα σπίτια, για δυνατότητες καλλιεργειών, για στοιχεία πληθυσμιακά κλπ. Ένα σπίτι του αγρότη, που θα το λειτουργεί σαν Ομάδα Τοπικής Δράσης με ΚοινΣΕπ, Συλλόγους, Συνεταιρισμούς κλπ, δηλαδή δομές της Κοινωνίας των Πολιτών.
Και μια ακόμα πρόταση: Οι τοπικές συλλογικότητες που θα ενισχύεται η δράση τους, θα προκύπτουν από voucher που θα μοιράζονται σε κάθε πολίτη με τους λογαριασμούς του νερού και θα δίνουν οι πολίτες το voucher τους στην συλλογικότητα που θέλουν να ενισχύσουν. Ενισχύσεις λοιπόν σε συλλόγους που προσφέρουν πραγματικό έργο και τους θέλει η κοινωνία. Και οι πολίτες θα μετέχουν κι ο Δήμος δεν θα αιτιολογεί αλλιώς και θα αυξήσει την συμμετοχή των πολιτών και θα αυξήσει την δημοφιλία των τοπικών αρχόντων, χωρίς χαριστικές πράξεις.
«Η φύση και ο πολυδιάστατος ρόλος της «γεωργίας», κυρίως ο διατροφικός και ο οικολογικός, τεκμηριώνει την υποχρέωση της Πολιτείας για στοχευμένη προστασία. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής συνιστά παρέμβαση υψίστου «Δημοσίου Συμφέροντος» και, για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποίαν οι κοινωνικοί εταίροι να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους».
Δρ Φώτης Βακάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου