Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

«Kεραυνοβόληση» των ζιζανίων με ηλεκτρικό ρεύμα - Στο προσκήνιο η ηλεκτρική ζιζανιοκτονία...


Επανέρχεται στο προσκήνιο η ηλεκτρική ζιζανιοκτονία....
Σημαντικές αλλαγές επίκεινται το προσεχές διάστημα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό ή και την απαγόρευση ισχυρών και δοκιμασμένων χημικών ουσιών για ζιζανιοκτονία, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία τεκμηριώνουν την επιβλαβή τους δράση στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επιπλέον, η τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο για τον αγροτικό τομέα, ώστε να μειώσει τη χρήση εισροών, συμβάλλοντας σε ένα πιο αειφορικό, αλλά εξίσου παραγωγικό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας. Όλα τα παραπάνω έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο εναλλακτικές τεχνολογίες ζιζανιοκτονίας, όπως η «κεραυνοβόληση» των ζιζανίων με ηλεκτρικό ρεύμα.Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο, νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν ασχοληθεί με μεγάλο ζήλο τα τελευταία χρόνια, ώστε να βελτιώσουν τη συγκεκριμένη ιδέα και να προσφέρουν λύσεις πιο βιώσιμες οικονομικά, αλλά και πιο αποτελεσματικές.

Η Ευρώπη στην αιχμή των εξελίξεων

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται να βρίσκονται στην αιχμή αυτών των τεχνολογιών. Σε αυτόν τον τομέα, ίσως η πιο γνωστή εταιρεία είναι η βρετανική Rootwave. Η εταιρεία, που εξασφάλισε μάλιστα χρηματοδότηση το 2017 από την EIP-AGRI, υποστηρίζει ότι θα είναι σε θέση να ρίξει στην αγορά το τελικό προϊόν της μέσα στο 2020. Το μηχάνημα αντλεί ενέργεια από τον δυναμοδότη (PTO), ενώ με τη βοήθεια κάμερας θα ξεχωρίζει τα ζιζάνια, ώστε να τα «κεραυνοβολεί» με 5000 volt, καταστρέφοντάς τα από μέσα προς τα έξω. Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η τεχνολογία λειτουργεί σε ζιζάνια με ύψος έως 5 εκατοστά. Μια άλλη εταιρεία που παρουσιάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι η γερμανική Zasso, η οποία έχει αναπτύξει ένα μηχάνημα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος του τρακτέρ, ενώ ένας αρκετά ογκώδης μετασχηματιστής προσαρμόζεται στο πίσω μέρος του.

Τα σημεία προς βελτίωση

Αν και η συγκεκριμένη ιδέα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ακόμα προς επίλυση ή βελτίωση. Η λύση της Zasso, για παράδειγμα, κοστίζει πολύ, ειδικά για μια ελληνική εκμετάλλευση, καθώς η τιμή για ένα μηχάνημα πλάτους 1,2 μέτρων τοποθετείται στα 140.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει μια πρόσθετη χρέωση ανά εκτάριο. Υπάρχει, πάντως, στα σχέδια της εταιρείας η σκέψη να διαθέσει το προϊόν με κάποιες πιο προσιτές χρηματοδοτικές λύσεις, όπως το leasing. Επιπλέον, τα μηχανήματα είναι αρκετά βαριά, επιτρέποντας στο τρακτέρ να καλύπτει επιφάνεια 15 στρεμμάτων/ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου