Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Οι νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ έρχονται τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες παραμένουν

 
Μπορεί να λύνονται φέτος - όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ - τα προβλήματα με το ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά παραμένουν τα προβλήματα λόγω των δασικών χαρτών. Έκταση, για την οποία μέχρι τώρα έπαιρνε επιδοτήσεις ο αγρότης, από τη στιγμή που κυρώνεται ο δασικός χάρτης και την εμφανίζει «πράσινη» είναι μη επιλέξιμη. Σε λίγες ημέρες που θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις (τελευταίο δεκαήμερο Μαρτίου) και αν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση θα εμφανιστεί το μέγεθος του προβλήματος. Όσοι παραγωγοί έχουν πρόβλημα με αγροτεμάχια και δεν έχουν πληρωθεί το τσεκ και προγράμματα του ΠΑΑ (νιτρορύπανση, κ.α.). Επίσης τα αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται «δασικά», παρότι αποτελούν τμήματα αναδασμών, απαλλοτριώσεων ή διανομών, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να πληρωθούν τη βασική ενίσχυση.

Για παράδειγμα υπάρχουν αγρότες που έχουν νοικιάσει εκτάσεις από τους δήμους για 5 έτη, έχουν πληρώσει το ενοίκιο και ξαφνικά με τη δημοσίευση των χαρτών βγαίνουν εκτός συστήματος.

Επίσης έχουμε δραστικές μειώσεις στις πληρωμές των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας, της μείωσης της νιτρορύπανσης και της βιολογικής κτηνοτροφίας, πάλι λόγω των δασικών χαρτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγρότες πληρώθηκαν ακόμα λιγότερα, λόγω ποινών στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονταν «δασικές», παρότι δεν ήταν υπαίτιοι για αυτό.

Ζήτημα υπάρχει και με όσους έχουν προχωρήσει στην εξαγορά της έκτασης. Θυμίζουμε ότι για να είναι ο αγρότης νόμιμος κάτοχος και να μπει στο σύστημα για να εισπράξει τις ενισχύσεις θα πρέπει:
η αίτηση να έχει γίνει εντός της προθεσμίας των αντιρρήσεων και
η διοικητική πράξη έγκριση της εξαγοράς να έχει εκδοθεί εντός «αποκλειστικής» προθεσμίας 6 μηνών από την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων (σ.σ. «αποκλειστική» προθεσμία σημαίνει ότι μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής παύει η αρμοδιότητα του δημοσίου οργάνου για την έκδοση της πράξης αυτής και εάν τυχόν εκδοθεί τέτοια πράξη είναι άκυρη.

Πολλοί αγρότες πάντως που μίλησαν στον ΑγροΤύπο τονίζουν ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους δασικούς χάρτες σε όλη την χώρα και μετά να ξεκινούσαν οι διασταυρώσεις με το ΟΣΔΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου