Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δικό της Σύστημα Συμβούλων


Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δικό της Σύστημα Συμβούλων, λέει ο Χανιώτης
Οι εξελίξεις τρέχουν και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα θέματά τους, συνιστά ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις που φέρνει η επικείμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική.


Ο έμπειρος τεχνοκράτης, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαρτίου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της, Ομότιμου Καθηγητή ΓΠΑ κ. Γ. Ζέρβα, ανέφερε πως το νέο μοντέλο παράδοσης θα κουμπώνει καλύτερα στις ανάγκες του αγροτικού τομέα καθώς έχει χτιστεί σύμφωνα με πιο ειδικούς στόχους. 

Εντούτοις δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως οι νέες προκλήσεις εγκυμονούν και κινδύνους για όσους δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις απαιτήσεις που φέρνει η γεωργία ακριβείας. 

Έμφαση στην γεωργία της γνώσης για κάλυψη του επικοινωνιακού χάσματος μεταξύ Βρυξελλών και κρατών-μελών, μεγαλύτερη μέριμνα για το περιβάλλον και το κλίμα στη βάση των διαφορετικών αναγκών των κρατών-μελών και στροφή της ΚΑΠ από την λογική των λεπτομερών κανόνων και ελέγχων στη λογική μέτρησης επιδόσεων είναι τα ζητούμενα της νέας ΚΑΠ, που φέρνουν μια σειρά από προκλήσεις στον γεωργικό τομέα, είπε ο Τάσος Χανιώτης. 

Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, στην ομιλία του Γ.Π.Α

Ακόμη, ο κ. Χανιώτης έδειξε αρκετά αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα φέρει η εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, όποτε και αν αυτή υιοθετηθεί, αφού πλέον η αρχιτεκτονική του νέου προγράμματος έχει χτιστεί σύμφωνα με πιο ειδικούς στόχους και αυτό είναι που την διαφοροποιεί από τις προηγούμενες ΚΑΠ. Το μεγάλο στοίχημα όμως, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, είναι η εφαρμογή του νέου μοντέλου στη γεωργία, το οποίο ονομάζει «Γεωργία 4.0». 

Με λίγα λόγια, πρόκειται για τις τεχνολογίες οι οποίες θα επιτρέψουν σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να παράγουν περισσότερα με λιγότερες εισροές. Στην «πράσινη επανάσταση» η «Γεωργία 3.0» αύξησε την παραγωγικότητα στο χωράφι αλλά με συνέπειες στο περιβάλλον. 

Το νέο μοντέλο έρχεται να μηδενίσει τις επιπτώσεις αυτές. Ουσιαστικά, η νέα ΚΑΠ θέτει για πρώτη φορά ισχυρές βάσεις με ειδικούς και γενικούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ωστόσο, ο κ. Χανιώτης, τόνισε ότι οι τελευταίες ΚΑΠ δεν έφεραν τα αποτελέσματα που περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι ευελπιστούν πως η τελευταία πολιτική θα δώσει τις λύσεις που προσδωκούν. 

Νύξη όμως έγινε και στο θέμα της χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, τομέας στον οποίο η νέα ΚΑΠ έχει περιορισμένη παρέμβαση ή και επιρροή. Εκθέτοντας την άποψή του, ο κ. Χανιώτης μίλησε για προβλήματα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και κρατών-μελών, ένας παράγοντας στον οποίο αποδίδεται η χρονοτριβή στην εφαρμογή της ΚΑΠ. 

Ο έμπειρος τεχνοκράτης, μίλησε στην Agrenda και για την αποτελεσματική υπό προϋποθέσεις συμβολή του συστήματος παροχής γεωργικών συμβούλων. 

Επί αυτού, ο κ. Χανιώτης, ανέφερε πως κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα. Υπάρχουν χώρες που ενεργοποιούν αυτό το πρόγραμμα μέσω του υπουργείου, χώρες που ορίζουν συμβούλους από πανεπιστήμια και άλλες που συνεργάζονται με δίκτυα ιδιωτών. 

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει ορίσει το σύστημα παροχής συμβουλών με τον νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα και το ζητούμενο τώρα είναι να φανούν τα αποτελέσματα στην πράξη. 

«Αυτό που θέλουμε εμείς ως επιτροπή είναι να υπάρχει ένα σύστημα ανοικτό, δηλαδή να υπάρχει ένα είδος ελεύθερου ανταγωνισμού και να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ο παραγωγός που θα μπορεί να ζητήσει συμβουλές» είπε ο κ. Χανιώτης αναφορικά με το σύστημα παροχής συμβουλών. 

Η παραγωγή φέτας θέλει βοσκοτόπια και πρόβατα 

Το πρόβλημα της φέτας δεν λύνεται με πριμ εξόδου, είπε ο κ. Χανιώτης, αρνούμενος τα σχετικά σενάρια, που όπως είπε δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του. 

Αντίθετα, τόνισε, δεν υπάρχει ανάλυση της Επιτροπής που να μην αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης με συνδεδεμένη βοήθεια της εκτατικής κτηνοτροφίας. 

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της φέτας είναι άλλο, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «για να παράξεις φέτα πρέπει να έχεις γάλα και για να έχεις γάλα πρέπει να έχεις πρόβατα από συγκεκριμένες φυλές και για να έχεις πρόβατα, χρειάζεσαι βοσκοτόπια. 

Αυτό είναι το πρόβλημα της φέτας και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στη χώρα από τη χώρα και όχι από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου