Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Ευρωπαϊκή συμφωνία για προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέλος της Πράξης της Γενεύης, μιας πολυμερούς συνθήκης για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. 

Η Πράξη της Γενεύης εκσυγχρονίζει τη Συμφωνία της Λισαβόνας του 1958 για την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τη διεθνή καταχώρισή τους και επιτρέπει στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενταχθούν. Η συμφωνία της Λισαβόνας, η οποία σήμερα περιλαμβάνει 28 μέλη, συμπεριλαμβανομένων επτά κρατών μελών της ΕΕ, προσφέρει έναν τρόπο εξασφάλισης της προστασίας των ονομασιών προέλευσης μέσω μιας ενιαίας καταχώρισης. Η ιδιότητα του μέλους της Πράξης της Γενεύης θα επιτρέψει στις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ να αποκτήσουν στο μέλλον προστασία υψηλού επιπέδου με άλλα μέρη της Πράξης της Γενεύης.

Ο Φιλ Χόγκαν , Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Με αυτή την πολιτική συμφωνία, οι γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ μπορούν να βελτιώσουν την προστασία σε πολυμερές επίπεδο, συμπληρώνοντας την προστασία που παρέχεται μέσω διμερών συμφωνιών που προστατεύουν ήδη τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ σε όλο τον κόσμο».

Το σχέδιο κανονισμού που συμφωνήθηκε τώρα θα τύχει επίσημης επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις συμβεί αυτό, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να προσχωρήσει επίσημα στην Πράξη της Γενεύης με ξεχωριστή απόφαση.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) χαρακτηρίζουν ένα προϊόν που προέρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που συνδέονται ουσιαστικά με τη γεωγραφική προέλευση, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Οι γεωγραφικές ενδείξεις χρησιμεύουν επίσης για να διακρίνουν και να ενισχύσουν τις πολιτιστικές συνεισφορές και να ανταμείψουν τη δημιουργικότητα της παραδοσιακής τεχνογνωσίας.

Ένας όρος καταχωρισμένος ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους παραγωγούς που βρίσκονται στην καθορισμένη περιοχή.

Πάνω από 3.000 ονομάτων κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων διατροφής από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες είναι σήμερα εγγεγραμμένες στην ΕΕ, όπως η Champagne, η Grana Padano, η φέτα και η Comte.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου